Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Pesta Porcină Africană, confirmată într-o gospodărie din Dumitrești

Al doilea focar de Pestă Porcină Africană din acest an a fost confirmat la o gospodărie din Vrancea, în satul Dumitrești. Veterinarii vrânceni au anunțat că virusul PPA a fost confirmat la patru porci din gospodăria care este situată la aproximativ 200 metri de pădure, în vecinătatea unui lac, pe traseul de circulație al porcilor mistreți. Diagnosticul a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală iar serviciile veterinare au intervenit de urgență. Printre măsurile aplicate au fost punerea sub supraveghere oficială a gospodăriei din Dumitrești, impunerea de restricții pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

De asemenea, pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus aplicarea planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie, prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare și dezinfecţie, precum și instalarea filtrelor rutiere. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic, se arată în comunicatul DSVSA Vrancea.

Reamintim că, la începutul lunii aprilie, virusul PPA a fost confirmat de laborator la porcii mistreți găsiți morți pe raza fondului de vânătoare 12 Trestieni din Vrancea. Printre măsurile adoptate atunci se numără vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?