Acțiunea de plantare a puieților de stejar în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“, derulat de Consiliul Județean Vrancea la Mărășești, a fost finalizată. Dacă la primele două etape au participat zeci de mii de români din toate colțurile țării, ultima etapă a fost derulată de administrația județeană cu o firmă specializată, sub directa supraveghere a specialiștilor din cadrul Ocolului Silvic Focșani. Următorul pas este realizarea unui gard din sârmă ghimpată, pe stâlpi de lemn ecarisați, în jurul puieților forestieri, pentru a fi protejați împotriva distrugerilor provocate de animale.
Conform contractului încheiat de Consiliul Județean, firma care a realizat plantarea puieților forestieri avea obligația să planteze 53 de hectare cu un număr de 238.500 puieţi de stejar şi să asigure serviciile de întreţinere permanentă a culturilor forestiere instalate pe suprafaţa de 74,44 de hectare, până la realizarea stării de masiv (şase ani de la plantare). Valoarea estimată a investiției este de 8,1 milioane de lei. Practic, pe fiecare hectar din suprafața totală mai sus menționată urmează să fie plantați câte 4.500 puieți de stejar.
Parcul Memoriei Naţionale va avea 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918. Suprafața totală a parcului RoMândria va fi de 75 de hectare.
Cea mai mare acțiune de plantare a stejarilor a avut loc anul trecut. Peste 11 mii de oameni au venit la Mărășești în cea mai mare acțiune derulată în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat atunci că este datoria noastră de a spune ce au făcut înaintașii noștri pentru România. „În Primul Război Mondial, în luptele de la 1917, 335.000 de români au murit pentru ca noi să avem România de astăzi. De aceea, în numele lor și pentru eternitatea lor și pentru ca ei să fie o pildă permanentă, pentru noi și pentru generațiile viitoare, trebuie să desăvârșim această idee minunată“, le-a spus celor prezenți șeful administrației județene. De asemenea, în luna noiembrie a anului 2017, peste 8000 de oameni au participat la acțiunea de plantare a primei serii de 50 de mii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria.
Trebuie menționat că proiectul „Roata Unirii” va fi conceptul tematic care va sta la baza Parcului Memoriei Naționale. Proiectul a fost realizat de echipa formată din Atena-Ioana Garjoaba, Elena Gogean, Francisc Crișan Mărgărit, Mihai Nicolescu, Elena Delia Rusu și Victor-Emmanuel Voia din cadrul Facultății de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, coordonați de profesorul universitar Cerasella Crăciun. Ideea câștigătoare reunește elemente definitorii de natură istorică și culturală ale județului Vrancea, ce vor constitui un spațiu de recreere și un punct de importantă atracție turistică.
Proiectul include trei zone majore: Zona 1- zona comemorativă, reprezentată printr-un amfiteatru și un spațiu de tip scenă mobilă, folosit pentru omagierea eroilor; Zona 2 – zona culturală cuprinde activități diverse de tip mini-zoo, ateliere mestesugărești, spații de joacă pentru copii, case vechi cu arhitectură tradițională, spații de alimentație unde se pot servi produse tradiționale. De asemenea, zona cuprinde și un mic traseu virtual pentru a înțelege mai bine ideea războiului; Zona 3 – zona de sport și agrement, formată dintr-o gradină tematică, un parc de tip Aventura și o zonă de Airsoft. Unele dintre traseele pietonale sunt dublate de o pistă velo, iar în anumite puncte sunt amplasate monumente ale personalităților marcante din timpul războiului: Mareșalul Averescu, Regina Maria sau Ecaterina Teodoroiu.