Belșug de miei la tarabele din Piața Moldovei

1
2794

Sâmbătă este ultima zi în care mai poate fi cumpărată carne de miel din Piața Moldovei din Focșani pentru masa tradițională de Paște. Vânzarea mieilor a început de luni însă abia în ultimele două zile au venit mai mulți crescători, iar prețurile au mai scăzut. Dacă în primele zile un kilogram de carne se vindea cu 25 lei, joi prețul era de 20 lei și ar mai putea scădea în ultimele zile. În Piața Moldovei au fost puse la dispoziția crescătorilor de animale 60 de tarabe, într-un spațiu amenajat special pentru a fi asigurate toate condițiile de igienă pentru comercializarea cărnii, sub supravegherea strictă a medicilor veterinari de la Piață. Sunt asigurate apă curentă, dezinfectanți, mănuși pentru cei care vând carnea de miel. Inspectorii veterinari de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea au permis amenajarea unui punct temporar pentru sacrificarea mieilor, care va fi deschis până sâmbătă, 27 aprilie, cu program de la ora 7 până la ora 17.

Până joi dimineață, la punctul temporar din Obor au fost sacrificați 139 de miei, care se adaugă celor sacrificați la unitățile de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine. În același timp, veterinarii vrânceni au derulat mai multe acțiuni de control pentru verificarea condițiilor în care se desfășoară comerțul cu produse alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale.   De la începutul lunii au fost efectuate 55 de controale, fiind aplicate 9 sancțiuni, cu o valoare totală a amenzilor aplicate de 19 mii lei. Amenzile au fost aplicate pentru comercializarea produselor alimentare în spații neautorizate sanitar veterinare.

Veterinarii vrânceni au stabilit mai multe reguli pentru crescătorii de animale care vor să vândă miei în această perioadă. Potrivit regulilor impuse de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, animalele destinate sacrificării trebuie să provină din fermele sau exploatații care deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Veterinarii au precizat că vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile; transportul mieilor pentru tăiere să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA.

DSVSA Vrancea a anunțat că pentru carnea de miel, livrarea din abatoare trebuie însoţită de certificat sanitar veterinar. Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar; marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman; marcarea carnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Vrancea; depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare; respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată, sunt câteva dintre regulile stabilite de DSVSA Vrancea.

1 COMENTARIU

  1. grija mareeeee … eu am patit.o deja ieri, am luat niste maruntaie si acasa am vz ca ficatul nu era de miel (era atot, tare si amar in loc sa fie dulce si fraged) … nu mai cumpar niciodata din piata de la necunoscuti !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here