Trei milioane de lei, alocați de Consiliul Județean și Primăria Focșani pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă

0
805

Primăria Focșani va aloca suma de 2 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva“ din municipiu. Anunțul a fost făcut de primarul Cristi Misăilă în timpul dezbaterii bugetului general al Municipiului Focșani pe anul 2019, iar proiectul de hotărâre cu alocarea sumei va fi discutat în ședința ordinară de joi dimineață. Suma este aceeași cu cea alocată anul trecut pentru realizarea lucrărilor la Catedrală, iar banii vor fi cheltuiți doar în baza facturilor și situațiilor de lucrări transmise de reprezentanții Bisericii. Conform unei note de constatare întocmită de specialiștii Primăriei, la această dată mai trebuie realizate lucrări de placare cu marmură a coloanelor interioare, construcție și placare cu marmură a Sfintei mese, lucrări de pardoseli cu marmură în Sfântul Altar, instalații de încălzire, construcții vitralii, lucrări de tâmplărie, instalații sanitare interioare, completare sistem supraveghere video și sistem detecție la efracție și incendiu, amenajare și dotări centrală termică, amenajare curte, construire gard de împrejmuire și completare instalație de hidranți exteriori.

De reținut că și Consiliul Județean Vrancea va aloca, anul acesta, un milion de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și  Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani. Din anul 2008 și până în prezent, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a alocat 12 milioane de lei pentru lucrările de la Catedrala Ortodoxă din Focșani.

Preotul Florentin Răuță, care slujește la Catedrala din Focșani, a declarat că lucrările vor fi finalizate cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea, al președintelui Marian Oprișan, al Consiliului Local Focșani și al primarului Cristi Misăilă. „Ne-am propus să definitivăm lucrările la interiorul Catedralei, să procurăm obiectele de cult și toate cele necesare pentru desfășurarea activității de cult, fără pictura din interior, astfel încât în anul 2019, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, hramul Catedralei, să fie sfințită catedrala și redată circuitului cultic. În demersul nostru, de fiecare dată am fost sprijniți necondiționat de domnul Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR. Domnia sa a fost atent de fiecare dată la solicitările bisericii și iată că, astăzi, avem deja definitivată Catedrala la exterior, urmând a se definitiva și lucrările de interior. Domnul Marian Oprișan este persoana care a fost mereu alături de biserică și de nevoile ei, drept pentru care îl considerăm sufletul acestei catredale. De asemenea, am beneficiat în mod concret și de sprijinul Primăriei Focșani, al Consiliului Local, dar și al domnului primar Cristi Valentin Misăilă. O implicare aparte o are Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care verifică și de două ori pe săptămână stadiul fizic al lucrărilor de pe șantierul Catedralei”, a precizat preotul paroh Florentin Răuță.

ÎPS Ciprian a arătat că la Focșani va fi una dintre cele mai frumoase catedrale din România. Catedrala va avea marmură cu modele grecești, acoperiș la balcon. Față de proiectul inițial s-a decis înălțarea turlei mari, a absidelor, au fost schimbate câteva dintre materiale. După finalizarea lucrărilor la catedrală, aceasta va deveni kilometrul 0 al județului iar la inaugurare vor participa Patriarhul Daniel și un sobor de preoți.

Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului, care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă. Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiția a fost sistată de puterea PNL – PDL, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte investiții aflate în derulare în județ, la vremea aceea. Lucrările la Catedrala Nașterii Maicii Domnului și a Sfintei Cuvioase Parascheva au fost reluate în 2008. Catedrala Sfânta Cuvioasa Parascheva a prins contur după ce, în anul 2014, au fost montate turlele mici și turla mare, iar în 2015 au fost executate lucrări de închidere a acestor turle.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here