Buget de INVESTIȚII pentru Consiliul Județean Vrancea

0
472

Peste 416 milioane de lei este bugetul Consiliului Judeţean Vrancea şi al instituţiilor subordonate pe anul 2019, alocat prin Legea bugetului de stat. Proiectul de buget urmează să fie discutat în ședința de astăzi a Consiliului Județean. Conform proiecţiei bugetare, aproximativ 29 de milioane de lei provin din cote defalcate din impozitul pe venit, peste 15 milioane de lei sunt sume alocate pentru echilibrare buget, 16,5  milioane de lei vor fi alocaţi din sume defalcate din TVA pentru descentralizare. Din sume defalcate din TVA pentru drumuri, Consiliul Județean Vrancea primește 18,1 milioane de lei, iar din sume defalcate din TVA pentru echilibrare, administrația județeană primește 127.5 milioane de lei.

Cea mai mare parte a bugetului alocat județului Vrancea merge la instituţiile subordonate. Cea mai mare sumă, peste 93,4 milioane de lei, va fi alocată  Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Şcoala „Elena Doamna“ va avea un buget de aproape 3 milioane de lei. Pentru susţinerea Programului Naţional „Lapte şi corn“, Consiliul Judeţean Vrancea va aloca suma de aproape 5,6 milioane lei. Pentru buna desfăşurare a activităţilor, Muzeul Vrancei va primi peste 6,3 milioane lei, iar Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Măicăneşti va primi 962 mii lei, în timp ce Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Mihălceni îi va fi alocată suma de 692 mii lei.

Serviciul Public de Evidenţă a Persoanei va avea un buget de aproximativ 1,5 milioane lei. La rândul său, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu“ va avea un buget de aproape 4 milioane lei. Centrul Cultural Judeţean va primi aproximativ 5 milioane de lei. Administraţia judeţeană va mai aloca bani pentru funcţionarea aparatului neclerical, pentru care a fost alocată suma de peste 6,3 milioane lei, iar pentru Serviciul Salvamont a fost alocată suma de aproape 3 milioane de lei. Totodată, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională va primi puțin peste un milion de lei.

 

Proiecte cu finanţare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii

Pentru susținerea proiectelor de investiții, administrația județeană are prevăzută suma de 182 milioane de lei. În acest total, sunt cuprinse sumele pentru finanţarea programelor de infrastructură prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), finanțarea externă a unor proiecte aflate în derulare, dar și excedentul bugetar înregistrat la finele anului 2018.

În acest moment Consiliul Judeţean are în derulare mai multe proiecte cu finanţare europeană, pentru care este prevăzută suma de 390 de milioane de lei. Unul dintre cele mai importante proiecte este „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Vrancea“, cunoscut şi sub numele de Vrancea Curată. Alte proiecte vizează reabilitarea și modernizarea unor drumuri județene. Consiliul Județean a depus spre finanțare și 5 proiecte care vizează reabilitarea și modernizarea a 5 drumuri județene. Deja patru din cele cinci proiecte au fost adjudecate, fiind semnate contractele de finanțare și urmează să demereze lucrările efective. Este vorba de drumurile „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Limită judeţ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejiţa – Tâmboieşti – Bordeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“; „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Focşani – Goleşti – Vârteşcoiu – Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“; „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Gologanu – Slobozia Ciorăşti – Coteşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN–T“; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Dumbrăveni – Gugești – Popeşti – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bonțești – Dălhăuți – Faraoanele – Rîmniceanca – Beciu – Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“.

Proiectele depuse de Consiliul Județean Vrancea vizează reabilitarea unor drumuri județene care au o lungime totală de 120,7 kilometri și care traversează localitățile Sihlea, Tâmboieşti, Bordeşti, Goleşti, Vârteşcoiu, Odobeşti, Gugeşti, Gura Caliţei, Dumitreşti, Gologanu, Slobozia Ciorăşti, Coteşti, Dumbraveni, Gugesti, Popeşti, Urechești și Cotești. Practic, prin aceste proiecte, va avea loc reabilitarea unor drumuri pe care nu au mai fost executate lucrări consistente de peste 35 de ani, iar o parte din acestea nu au fost asfaltate niciodată. Valoarea totală estimată a lucrărilor ce vor fi executate pe cele 5 drumuri este de peste 468 milioane de lei, echivalentul a 104 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here