Ediția: Vineri 3 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Vineri 3 Ianuarie 2025 Nr. 6787

VIDEO și GALERIE FOTO: Concerte la Monumentul Eroilor din incinta Mausoleului Focșani

Sute de focșăneni au asistat, sâmbătă, la evenimentul organizat în curtea Mausoleului Eroilor din Focșani pentru a marca finalizarea lucrărilor de strămutare și restaurare a Monumentului Eroilor Regimentului 11 Artilerie. De la ora 17, au avut loc o serie de concerte susținute de Fanfara Garnizoanei Focșani, Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”, Corul Pastorala și Corul Pastia al Ateneului Popular din municipiu. A urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți la popasul organizat cu ocazia procesiunii de Florii din Focșani. La final, trompetul Garnizoanei Focșani a interpretat semnalul „Liniștea”. La concerte a fost prezent și primarul Cristi Misăilă, care ulterior a mers cu procesiunea de Florii în Piața Unirii.

Evenimentul de sâmbătă a făcut parte din acțiunile organizate de Primăria Focșani și Consiliul Județean Vrancea, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Garnizoana Focșani și Protoieria II Focșani cu scopul de a marca finalizarea lucrărilor de strămutare și restaurare a Monumentului Eroilor Regimentului 11 Artilerie, Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, dar și Ziua Forțelor Terestre. Joi,  a avut loc loc sfințirea monumentului și depuneri de coroane de flori în cinstea eroilor români.

„Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie”, cod LMI VN-III-m-B-06574, monument istoric memorial/funerar, a fost realizat în anul 1927 de către Nicolae Colios, meșterul din Focșani de numele căruia se leagă și realizarea altor monumente dedicate eroilor din Vîrteșcoiu și Cîmpineanca, Mausoleul Eroilor din Mărăști, unde artistul a realizat cele 15 plăci de marmură din exteriorul mausoleului cu numele eroilor căzuți în lupte dar și Memorialul Maior Gh. Pastia din Cimitirul Sudic. Salvarea și redarea în circuitul public a „Monumentului Eroilor Regimentului 11 Artilerie” s-a realizat în perioada 2018-2019 în urma avizului favorabil al Direcției Județene pentru Cultură Vrancea și prin grija Primăriei municipiului Focșani care a asigurat mutarea monumentului istoric din curtea fostei întreprinderi Mopaf în fața „Mausoleului Eroilor” din Focșani. Totodată, au fost realizate lucrări de reabilitarea și restaurare ale acestuia. Au fost reabilitate și restaurate structura de rezistență și arhitectura generală, au fost refăcute, după fotografii de arhivă, componentele artistice dispărute, cum ar fi placa comemorativă maior Stoenescu Corneliu și medalia Ordinului „Mihai Viteazul”.

„Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie” a fost scos din circuitul public odată cu includerea monumentului în anul 1965 în incinta împrejmuită a fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului Focșani – ridicat pe amplasamentul fostei cazărmi a Regimentului 11 Artilerie, distrusă într-un bombardament în anul 1943. Cu toate că a fost introdus încă din anul 1992 în Lista Monumentelor Istorice, degradarea și ignorarea monumentului istoric s-au adâncit odată cu trecerea timpului și a transferului terenului în proprietate privată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?