Rețea de alimentare cu gaze în comuna Vîrteșcoiu; la Vulturu au fost obținute avizele necesare

0
1743

Primarul PSD al comunei Vîrteșcoiu, Viorel Mîrza, a anunțat că a demarat un proiect care vizează alimentarea cu gaze a întregii localități. Deja a fost realizat studiul de fezabilitate, iar autorizația de la societatea Transgaz a fost obținută încă  de anul trecut. „Avem în derulare unul din cele mai ample proiecte de investiții, respectiv alimentarea cu gaze a comunei Vîrteșcoiu. Am obținut avizul de la Transgaz, am realizat studiul de fezabilitate și suntem în discuții pentru sursa de finanțare“, a afirmat primarul Viorel Mîrza.

Edilul șef al comunei Vîrteșcoiu a precizat că una dintre soluții este cea de racordare la rețeaua existentă în Cartierul Unirea din orașul Odobești. Conducta de la Unirea la Vârteșcoiu ar urma să fie construită de Transgaz pe o lungime de doi kilometri. Rețeaua de alimentare cu gaze a comunei Vîrteșcoiu va avea o lungime totală de 28 de kilometri, o stație de pompare și repompare, dar și mai multe cămine de racordare. Valoarea totală estimată a proiectului este de 2 milioane de euro. „Locuitorii comunei își doresc foarte mult să aibă acces la rețeaua de alimentare cu gaze, iar în acest moment pot să vă spun că peste 50 la sută din locuitorii comunei și-au exprimat intenția de a se racorda la rețeaua de alimentare cu gaze“, a mai spus primarul comunei Vîrteșcoiu, Viorel Mîrza.

La începutul acestei luni, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat că la nivelul județului va demara un amplu proiect de alimentare cu gaze, iar în perioada imediat următoare va fi înființată Asociația de  Dezvoltare Intercomunitară privind alimentarea cu gaze a UAT-urilor, la care vor fi membre localitățile județului Vrancea. „Vom începe și alimentarea localităților județului Vrancea cu gaze naturale. Pentru asta vom constitui în perioada imediat următoare Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, unde vor fi membre localitățile județului Vrancea. Deja am avut discuții aprofundate cu compania Transgaz, cu domnul director general Sterian.  O să prelungim conducta de la Focșani spre sudul județului“, a afirmat Marian Oprișan.

Ca surse de finanțare, șeful administrației județene a indicat Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a III-a, dar și fonduri europene aflate la dispoziția autorităților locale, în valoare de un miliard de euro. „Finanțarea acestor proiecte se poate face prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a III-a. Știți foarte bine că am avut și avem proiecte majore finanțate prin PNDL, etapa I și PNDL, etapa a II-a, care implică la nivelul județului Vrancea alte lucrări la nivelul tuturor localităților județului Vrancea și evident vom lansa PNDL III, prin care vor intra în finanțare și lucrările de alimentare cu gaze. Dar, să nu uităm că începând cu acest an, localitățile României și ale județului Vrancea, inclusiv Consiliul Județean, vor avea la dispoziție fondul de 10 miliarde de euro. Deci, cele mai bune proiecte, procedurile vor fi foarte foarte simple, iar fondurile (cele 10 miliarde de euro) aflate la dispoziția comunităților locale din România vor putea fi accesate foarte ușor după regula primul venit, primul servit“, a afirmat Marian Oprișan.

Deja, până acum și-au arătat intenția de a racorda locuințele la alimentarea cu gaze naturale și au demarat diverse proceduri în acest sens primarii din localitățile Vulturu, Străoane, Bolotești, Golești, Fitionești, Răcoasa, Cîmpuri, Soveja, dar există interes din partea tuturor administrațiilor locale.

 

Peste 11 milioane de euro pentru alimentarea cu gaze, la Vulturu

Primăria Vulturu a obținut deja avizele necesare pentru racordare la rețeaua de gaze naturale. Primarul PSD al comunei Vulturu, Nicușor Păcuraru, a declarat că proiectul de alimentare cu gaze este unul complex, cu o valoare destul de mare, de peste 11 milioane de euro, dar foarte necesar pentru comunitatea locală. „Sistemul de alimentare cu gaze al comunei Vulturu va avea o valoare totală de peste 11 milioane de euro, sumă în care sunt prinse toate lucrările, exclusiv branșarea la fiecare locuință în parte. Practic, este vorba de realizarea a 90 de kilometri de conducte de gaze, care vor fi introduse pe toate străzile din cele cinci sate componente ale comunei. În acest moment, avem avizul de la Distrigaz, dar și soluția de implementare a proiectului, care prevede să ne legăm la conducta de al Liești, pe ruta Liești – Vadu Roșca – Vulturu“, a precizat primarul Nicușor Păcuraru.

Potrivit edilului comunei Vulturu, numai costurile legate de adusul conductei de gaze de la Liești la Vulturu sunt estimate la 1,5 milioane de euro. Costurile legate de introducerea sistemului de alimentare cu gaze în locuințele din cele cinci sate au fost calculate astfel: Vulturu – 3,7 milioane euro; Vadu Roșca -900 mii euro; Boțârlău – 760 mii euro; Hîngulești – 1,5 milioane euro; Maluri – 1,1 milioane euro.

 

Sursa foto: Special Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here