GALERIE FOTO: Tradiții și obiceiuri populare românești, la concursul de muzică psaltică „Lăudați pe Domnul”

0
208

Vineri, 12 aprilie 2019, la sala „Balada” din Focşani a avut loc cea de-a XI-a ediţie a Concursului “Lăudaţi pe Domnul”, în cadrul Cercului pedagogic la disciplina Religie, concurs de muzică psaltică adresat elevilor din clasele V-XII din judeţul Vrancea.

Activitatea s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Arhiepiscop Ciprian, este înscrisă în categoria concursurilor şcolare județene CAEJ și își propune să redescopere frumuseţea şi profunzimea muzicii psaltice şi să educe gustul artistic al elevilor şi al publicului, pentru acest gen de muzică. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, în parteneriat cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Ansamblul Țara Vrancei și Asociația profesorilor „Cuvânt și faptă” şi s-a bucurat de o participare numeroasă a elevilor de la 22 unităţi şcolare, înscrişi pe două categorii de vârstă: gimnaziu şi liceu şi pe două secţiuni: interpretare individuală şi corală.

Juriul a fost alcătuit din doamna inspector școlar de Arte, prof. Doina Collavini, și doamna Maria Murgoci, director al Ansamblului Țara Vrancei, fiind prezidat de Pc. Arhidiacon Gianin – Cristian Oprea, delegat al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Elevii câștigători au fost răsplătiți cu premii în bani, în valoare totală de 3500 de lei din donații și sponsorizări și cărți de spiritualitate creștină și obiecte de cult, oferite de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

În contextul declarării de către Patriarhia Româna a anului 2019 ca Anul Omagial al satului românesc, organizatorii s-au gândit să prezinte în această ediție crâmpee de tradiții și de obiceiuri populare românești, cristalizate în cântul popular, interpretat cu drag de soliști ai Ansamblului folcloric “Țara Vrancei”. Invitat special a fost grupul vocal „Cantus” din Focșani, care ne-a purtat într-o călătorie duhovnicească pe aripile muzicii psaltice.

Organizatorii mulțumesc tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a acestei ediții și aduc laudă lui Dumnezeu pentru toate!

 

Inspector școlar religie, prof. Melania Pătrășcanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here