Fostul preşedinte al Obştii Voloşcani, acuzat că ar fi cumpărat din banii asociației gumă de mestecat, ojă, pufuleți sau borș

0
891

Fostul preşedinte al Obştii Voloşcani, Vidra, dar şi un alt bărbat, administrator de societate, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea într-un dosar în care s-au făcut cercetări pentru delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, gestiune frauduloasă, uz de fals şi complicitate la gestiune frauduloasă.

Astfel, în sarcina fostului preşedinte al Obştii Voloşcani, Ion H., s-au reţinut infracţiunile de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, gestiune frauduloasă şi uz de fals. Procurorii arată în rechizitoriu că în calitate de preşedinte al Obştii, împreună cu o altă persoană, care făcea parte tot din conducerea instituției şi care a decedat între timp şi nu a mai putut fi trimisă în judecată, în 210 rânduri, în perioada septembrie 2007- mai 2015, şi-ar fi însuşit fără drept, din patrimoniul persoanei vătămate, respectiv obştea, suma totală de 104.464 lei, reprezentând remuneraţii acordate în mod fictiv consiliului de administraţie, comisiei de cenzori şi diferitelor persoane care ar fi lucrat ca zilieri.

Acelaşi inculpat, având aceeaşi calitate, în mod repetat, adică tot în 210 rânduri după cum se menţionează în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată, ar fi semnat pentru confirmarea realităţii datelor  înscrise, în perioada septembrie 2007 – mai 2015, pe 210 state de plată, din care 65 ar conţine integral date fictive şi 145 ar conţine parţial asemenea date, privind plăţi efectuate către membrii consiliului de administraţie, comisiei de cenzori şi zilieri, documente ce au fost depuse apoi în contabilitatea persoanei vătămate.

De asemenea, în perioada august – septembrie 2014, în două rânduri, ar fi achiziţionat produse alimentare şi nealimentare de la o societate din Vidra, în valoare totală de 2694,74 lei, produse pe care le-a folosit în scop personal, dar pentru care a solicitat reprezentantului vânzătorului să le factureze pe numele Obştii Voloşcani. Ulterior, el a introdus aceste documente în contabilitatea persoanei juridice ca şi cheltuială şi a ridicat din casierie contravaloarea facturilor.

Procurorii mai spun că acelaşi inculpat, împreună cu cel care a decedat între timp, în 36 de rânduri, în perioada mai 2012 – decembrie 2014 ar fi afectuat achiziţii de mărfuri, respectiv materiale de construcţii şi carburanţi, în valoare totală de 138.535,02 lei, fără a fi întocmite şi documente de recepţie şi dare în consum, fără ca acestea să mai existe fizic în patrimoniul obştii şi fără a putea justifica eventuala punere în operă a materialelor. Prin acest fapt, persoana vătămată a fost prejudiciată cu suma amintită anterior.

 

Lucrări fictive de împădurire, decontate către o firmă

Procurorii mai arată în rechizitoriu că fostul preşedinte al Obştii Voloşcani, în mod repetat, adică în 10 rânduri, ar fi decontat în perioada mai 2012 – decembrie 2014 suma de 85.300 lei către o societate, pentru lucrări de împădurire şi întreţineri, deşi ştia că în realitate aceste lucrări nu au fost executate. Anchetatorii spun că suma achitată a fost mai mare decât sumele facturate de prestator.

Anchetatorii mai spun că inculpatul s-ar fi folosit în trei situaţii de lucrări şi de trei procese verbale de recepţie, privind lucrări de împădurire şi întreţinere despre care ştia că nu au fost executate în realitate, totul pentru a putea face decontarea lucrărilor facturate de societate.

Cel de-al doilea inculpat este Florentin I., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la gestiune frauduloasă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Despre el anchetatorii spun că este administratorul societăţii care ar fi efectuat lucrările fictive de împădurire şi întreţinere.

Astfel, în calitate de administrator de fapt al societăţii, acesta ar fi înlesnit activitatea infracţională a fostului preşedinte al Obştii Voloşcani, prin emiterea în cursul anului 2013 a 10 facturi către persoana vătămată, respectiv obștea, privind lucrări de împădurire şi întreţinere, lucrări care în realitate nu au fost executate, iar facturile au fost decontate integral.

Tot el şi din aceeaşi calitate, ar fi întocmit în fals 3 situaţii de lucrări şi 3 procese verbale de recepţie, care se refereau la lucrări de întreţinere şi împădurire neexecutate în realitate, documente pe care le-ar fi înmânat apoi lui Ion H., reprezentant al beneficiarului lucrărilor, spre a le folosi în contabilitatea persoanei vătămate la decontarea lucrărilor facturate de societate.

Conform rechizitoriului, preşedintele de obşte  a cumpărat, prin intermediul unei facturi în valoare de 1504,61 lei, la care au fost ataşate 33 de bonuri fiscale, diferite produse, cum ar fi kinder bueno, ciocolată, suc, gumă, gogoşi, cartofi, dropsuri, şervetele nazale, caramele, ţigări, îngheţată, seminţe, vinete, fasole, ojă, borş, fursecuri, drojdie, acadele şi altele.

Prin intermediul unei alte facturi, la care s-au ataşat 50 de bonuri fiscale emise în luna septembrie a anului 2014, preşedintele şi-ar fi cumpărat varză, drojdie, lapte, cereale, dropsuri, caramele, pufarine, esențe, ţigări, îngheţată, produse de spălat vasele, pufuleţi, hârtie igienică, eclere, oțet, baterii şi altele.

Plângerea în acest dosar a fost făută de Obştea Voloşcani, iar la audieri inculpaţii nu au ecunoscut faptele. Dosarul a fost întregistrat pe rolul Judecătoriei Focşani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here