Investiții ale Guvernului pentru dezvoltarea Moldovei: cale ferată rapidă și modernizarea drumului național București-Suceava

0
479

Guvernul Dăncilă a inițiat mai multe proiecte pentru dezvoltarea economică a țării, cu prioritate a zonei Moldovei, a anunțat deputatul ALDE Varujan Vosganian. Denumit „Foaia de parcurs România”, acest program se referă la marile investiții care trebuie realizate în țară și care trebuie să repună Moldova pe harta economică a României, astfel încât să fie recuperate decalajele evidente față de alte regiuni. Deputatul Vosganian a arătat că sunt proiecte care deja există, la nivel de hotărâre de Guvern, la nivel de licitații, la nivel de finanțare. „România are un potențial economic suficient de important ca finanțarea marilor investiții să nu mai fie o problemă. Astăzi, România dispune de resursele financiare pentru a îndeplini acest program, care să realizeze în următorul deceniu marile investiții din căile ferate, din domeniul rutier, din domeniul navigabil și aeroportuar”, a spus deputatul Vosganian. Potrivit acestuia, se vor aloca anual două miliarde de euro de la bugetul de stat, un miliard euro din fonduri europene, datoria publică fiind angajată cu zece procente. În total vor fi 50 de miliarde de euro, arhisuficient pentru aceste proiecte, consideră parlamentarul.

Patru dintre proiectele cuprinse în acest program au legătură directă cu Vrancea. Primul dintre ele se referă la acoperirea României cu o rețea de căi ferate rapide, cu o medie între 160 și 200 km/oră. La începutul lunii martie a fost dată hotărârea de guvern pentru demararea investiției căii ferate rapide București – Suceava – Iași, cu un nod de cale ferată la Pașcani, care evident va trece prin Focșani, ca stație. „Acum este în stadiu de studiu de fundamentare, urmează ca în câteva luni să se dea hotărârea de guvern pentru demararea licitației pentru proiectul tehnic și execuție. Al doilea proiect este modernizarea căi ferate existente. Va fi mai mult îndreptată către transportul de mărfuri în momentul în care calea ferată va fi exclusiv pentru traficul de călători”, a spus deputatul. Practic, calea ferată existentă va intra într-un proces de modernizare, fiind deja alocate fonduri bugetare pentru studiile de fezabilitate.

Un alt proiect important este legat de modernizarea în regim de autostradă a drumului european care leagă Bucureștiul de Suceava. „În primul rând va fi pe traseul București – Ploiești – Buzău, nu București – Urziceni – Buzău. Obiectivele sunt lărgirea pe două benzi a fiecărei direcții de mers, stabilirea unui separator între cele două direcții și realizarea de variante ocolitoare acolo unde nu sunt. În Vrancea, cea mai importantă este la Adjud, dar nu numai acolo, este vorba de Popești, Dumbrăveni. Pentru aceasta s-au alocat 35 milioane lei pentru studii de fezabilitate”, a explicat Vosganian.

Modernizarea în regim expres a drumului Tișița-Albița este un alt proiect. Acest drum a intrat într-un proiect european, care va demara în proiectul bugetar 2021-2027. Aceasta înseamnă că până în 2021 trebuie îndeplinite toate procedurile interne care țin de studii, proiectare, astfel încât în 2021 să intre în finanțare europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here