4.500 de profesori vrânceni primesc, înainte de Paște, banii „furați“ din salarii în urmă cu 10 ani

0
2352

Peste 4.500 de cadre didactice și personal didactic auxiliar din județul Vrancea primesc, înainte de sărbătorile de Paște, sumele care le-au fost tăiate din salarii de Guvernul Boc, în urmă cu aproximativ 10 ani. Cadrele didactice au contestat în instanță deciziile luate de guvernul din acea perioadă și au avut câștig de cauză. Instanțele de judecată au constatat că acele tăieri de salarii au fost ilegale, iar actualul Guvern PSD le dă oamenilor banii înapoi.

Vineri, Ministerul Educației Naționale, condus de social democrata Ecaterina Andronescu, a anunțat că a alocat fondurile necesare pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești definitive, banii urmând a intra în conturile angajaților din sistemul de învățământ până la sărbătorile pascale. La nivelul județului Vrancea a fost alocată suma de 19.078.000 lei, bani care au fost virați încă de săptămâna trecută în conturile unităților școlare și de acolo urmează a intra pe cardurile angajaților care au avut de suferit de pe urma tăierilor de salarii.

La nivel național, bugetul alocat inițial plății hotărârilor judecătorești restante, precum și celor scadente în 2019, în valoare de 496 milioane lei, a fost virat de Ministerul Educației Naționale la începutul lunii aprilie. Bugetul a fost suplimentat, în cursul săptămânii trecute cu 214 milioane lei, urmând ca plata integrală a acestor restanțe să fie realizată în luna aprilie. „Totodată, au fost transferate și universităților de stat fondurile pentru efectuarea plăților restante către beneficiari, până la data de 25 aprilie. Cuantumul acestor sume este de 88 milioane lei pentru punerea în executare a sentințelor judecătorești reprezentând diferențe salariale, 5 milioane lei pentru achitarea dobânzilor legale generate de sentințele judecătorești și 272 milioane lei pentru punerea în aplicare a Legii nr. 85/2016 privind plata diferențelor salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011“, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației Naționale, remis vineri presei.

Reamintim că atunci când au fost tăiate salariile, au rămas fără o parte din bani și pensionarii, care au muncit o viață pentru un trai decent la bătrânețe. La vremea respectivă, reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea au organizat proteste prin care și-au manifestat nemulțumirea față de decizia Guvernului Boc. Apoi, pentru că guvernanții de la acea vreme nu au revenit asupra deciziei, au acționat în instanță și au avut câștig de cauză. În aceste zile, Guvernul PSD reinstaurează normalitatea, plătindu-le angajaților din sistemul educațional ceea ce li s-a „furat“ în urmă cu aproximativ 10 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here