Finanțare europeană pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor și dezvoltarea cooperativelor

0
53

Comisia Europeană prin Direcția generală “Piață internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri” (DG Grow) a deschis recent o cerere de propuneri de proiecte privind sprijinirea măsurilor pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor și dezvoltarea cooperativelor. Cererea a fost intitulată „Reducerea șomajului în rândul tinerilor: înființarea de cooperative pentru a spori oportunitățile de lucru în UE“. Data limită pentru depunerea aplicațiilor este 25 iunie 2019. Sunt eligibile entități publice sau private – camere de comerț, agenții pentru consiliere în afaceri, instituții de formare/ educație, autorități locale, regionale și naționale, ONG-uri, organizații de cooperative, etc., implicarea organizațiilor de tineri fiind puternic încurajată. Bugetul alocat este de 1.950.000 euro și se acordă până la 90% cofinanțare.

Astfel, Comisia Europeană acordă o atenție deosebită formării antreprenoriale de la școala primară până la universitate, în vederea încurajării tinerilor europeni să devină antreprenori ai viitorului. Comisia este, de asemenea, de părere că diferitele tipuri de modele de antreprenoriat ar trebui să fie predate elevilor. Modelele bazate pe principii cum ar fi ajutorul de sine, responsabilitatea proprie, democrația, egalitatea, echitatea și solidaritatea, aşa cum sunt cooperativele, pot aduce, într-adevăr, răspunsuri inovatoare la provocările economice, sociale și de mediu actuale. Prin urmare, promovarea spiritului antreprenorial la toate nivelurile de educație este esențială. Deoarece atitudinile și referințele culturale se formează de la o vârstă fragedă, educația poate juca un rol major în abordarea cu succes a provocării antreprenoriale. Introducerea noţiunilor de antreprenoriat la tineri îi face pe aceştia să-şi dezvolte inițiativa și îi ajută să fie mai creativi și mai încrezători în ceea ce fac și să acționeze într-un mod responsabil din punct de vedere social.

Obiectivul general al apelului este de a spori dezvoltarea cooperativelor și de a promova imaginea lor în rândul tinerilor. Acesta urmărește integrarea educației antreprenoriale cooperative atât în învățământul secundar, cât și în învățământul superior și în afara mediului educațional. Comisia dorește să sprijine proiecte inovatoare în abordarea lor și transnaționale, implementate cu o intenție clară de replicare. Rezultatele ar trebui să fie partajate public și disponibile pentru orice actor interesat de modelul de afaceri cooperativ și formarea antreprenorială. Acest apel acoperă următoarele subiecte: Furnizarea de cursuri de formare pilot pentru elevii din învățământul secundar/ superior; Ateliere transeuropene pentru schimb de cunoștințe și învățarea de la practicieni („formarea formatorilor”); Promovarea spiritului antreprenorial al tinerilor pentru a crea cooperative în afara mediului educațional.

Cei interesați pot găsi mai multe detalii pe site-ul oficial al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, accesând link-ul: https://bit.ly/2VIA51r

Sursa foto: Business24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here