Lemn confiscat și amenzi date de polițiști în urma unor controale pe linia protejării fondului silvic

0
1271

Acţiuni ale poliţiştilor vrânceni pentru protejarea fondului silvic

 

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii vrânceni au fost constatate 7 infracţiuni, au fost aplicate sancţiuni de 58.000 de lei şi a fost confiscat material lemnos de peste 24.000 lei precum și un motoferăstrău.

În perioada 4 – 10 aprilie a.c., polițiștii de ordine publică împreună cu specialişti silvici au desfăşurat mai multe controale pe linia prevenirii şi  combaterii faptelor ilegale rezultate din punerea în valoare, exploatarea, transportul, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

Astfel, în urma a peste 160 de controale, din care 158 pe drumurile publice, 7 privind exploatări forestiere şi unul la instalaţii de debitat lemn rotund/depozite, au fost constatate 7 infracţiuni prevăzute de Legea 46/2008 şi aplicate 43 de sancţiuni contravenţionale, din care 23 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 24.500 lei.

Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de peste 80 m.c. material lemnos, în valoare totală de aproximativ 23.000 lei, ce a fost lăsată în custodia unor ocoale silvice, precum și a unui precum şi a unui motoferăstrău.

 

Exemple semnificative:

La data de 4 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice au constatat faptul că, în perioada 1 martie – 2 aprilie, o societate comercială din comuna Slobozia Ciorăști a expediat cantitatea totală de 19,36 m.c., lemn foc din speciile fag și gorun, fără a emite avize de însoţire a materialelor lemnoase. Operatorul economic a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor Legii nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării valorice a cantității de 19,36 m.c. lemn foc fag și gorun, în valoare totală de 3.699,12 lei.

La data de 7 aprilie a.c., polițiștii Secției 10 Poliție Rurală Panciu au identificat un bărbat, din comuna Soveja, bănuit că, în perioada 1- 7 aprilie a.c., ar fi tăiat fără drept din suprafața de fond forestier administrată de Ocolul Silvic Soveja, 34 arbori din specia rășinoase, iar materialul lemnos rezultat l-ar fi transportat la domiciliul său. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori.

 

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 12 aprilie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here