VIDEO: Flashmob cu muzică militară pentru elevii Școlii Gimnaziale Duiliu Zamfirescu din Focșani

0
210

Muzica Militară a Garnizoanei Focșani a organizat miercuri, la prânz, în contextul manifestărilor dedicate Zilei Forțelor Terestre, un eveniment inedit pentru municipiul Focșani, dar și pentru Armata Română. Cei 14 instrumentiști ai Fanfarei Garnizoanei Focșani, conduși de locotenent Bogdan Ciuraru, au realizat un Flashmob cu 15 minute de muzică militară în curtea Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” Focșani.

Elevii școlii au fost surprinși să constate că la ieșirea de la cursuri îi așteptau muzicienii, care apăreau ca din senin, interpretând piese vesele și antrenante. Un baner pe care scria: „Respect Armata României! La mulți ani Forțelor Terestre Române!” și stegulețe tricolore au ajuns de la militari la elevi. Chiar dacă în țară au mai avut loc astfel de evenimente, susținute de membri ai Fanfarelor militare, la Focșani a fost pentru prima dată când a avut loc un astfel de eveniment. „Ne dorim să promovăm Forțele Terestre Române prin această activitate, ținând cont de faptul că pe 23 aprilie va fi Ziua Forțelor Terestre. Am ales să mergem în școli, pentru că armata trebuie promovată tineretului, trebuie să ne asigurăm că din urmă vor veni tineri care să prețuiască armata și valorile țării. Ne-am gândit să facem ceva inedit, am ales niște melodii mai ritmate, care să-i capteze pe copii. Este prima dată când realizăm acest gen de activitate. S-au mai făcut astfel de momente la Cluj, Bacău și iată că ne-a venit rândul și nouă”, ne-a declarat locotenent Bogdan Ciruraru, șeful Muzicii Militare a Garnizoanei Focșani.

„Ne bucurăm că au avut o astfel de inițiativă. Ar trebui să se întâmple mai des astfel de lucruri, inclusiv pentru a le insufla copiilor alegerea unei cariere militare. A fost prima dată când am găzduit o astfel de activitate, a fost un început și sperăm să continue”, ne-a declarat directorul Școlii „Duiliu Zamfirescu” Focșani, prof. Petrică Moraru.

Istoria Forţelor Terestre însumează, în paginile sale, faptele de arme ale luptătorilor infanterişti, artilerişti, vânători de munte, tanchişti, rachetişti şi artilerişti antiaerieni, transmisionişti, cercetaşi, genişti, apărători NBC şi paraşutişti. Bazele constituirii şi consacrării Forţelor Terestre Române moderne pot fi fixate, în timp, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca urmare a procesului revoluţionar paşoptist, a Unirii de la 1859 şi a înfăptuirii reformelor în domeniul militar sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Proclamată de Parlamentul de la Bucureşti la 9 mai 1877, independenţa de stat a României a fost consolidată prin efortul oştirii române, implicit al Forţelor Terestre. România dispunea, la acea vreme, de patru divizii de infanterie, grupate în două corpuri de armată. La începutul primului război mondial, armata de uscat avea în componenţă cinci corpuri de armată, 15 divizii de infanterie, două brigăzi de roşiori şi cinci de călăraşi, 25 regimente de artilerie şi două de geniu (cu batalioane de pionieri şi pontonieri), semibatalioane de căi ferate, companii de telegrafie, secţii de aerostaţie, de automobile şi de porumbei. Aceeaşi perioadă a marcat şi apariţia distinctă a unităţilor de armă – artilerie, cavalerie, geniu.

În anul 1940 a apărut Subsecretariatul de Stat al Armatei de Uscat, ale cărui atribuţii vizau instrucţia cadrelor şi a trupei, asigurarea materială, disciplina şi controlul comandamentelor, unităţilor şi formaţiunilor de uscat ale armatei.

În luptele purtate în ultima parte a anului 1944 în nord-vestul ţării, în Ungaria, Cehoslovacia şi Austria, România a mai folosit, pe lângă cele două comandamente de armată, patru corpuri de armată, corpurile de munte, cavalerie şi motomecanizat şi alte structuri luptătoare aparţinând celorlalte arme, inclusiv instituţii de învăţământ. În Cehoslovacia au luptat un corp de armată, o divizie de infanterie şi două de cavalerie, iar în Austria un regiment de care de luptă.

Reorganizarea Armatei Române din anul 1947 a vizat şi Subsecretariatul de Stat al Armatei de Uscat, atribuţiile acestuia fiind preluate de cele patru regiuni militare înfiinţate cu acest prilej de comandamentele de armată şi de direcţiile subordonate nemijlocit Marelui Stat Major: Comandamentul Infanteriei, Comandamentul Cavaleriei, Comandamentul Geniului, Direcţia Înzestrării Auto şi Blindate. În septembrie 1956 a luat fiinţă Direcţia Tancuri şi Auto, care din 1960 se va numi Comandamentul Trupelor de Tancuri şi Auto. În anul 1969 se constituie Comandamentul Infanteriei şi Tancurilor.

În contextul schimbărilor survenite în România după decembrie 1989, la 1 august 1990 Comandamentul Infanteriei şi Tancurilor se reorganizează în Comandamentul Trupelor de Uscat, în compunerea acestuia intrând Direcţia Tehnică de Tancuri şi Auto, Inspectoratul General al Infanteriei şi Vânătorilor de Munte, Inspectoratul General al Blindatelor, Inspectoratul General al Artileriei, Inspectoratul General al Geniului, Inspectoratul General al Protecţiei Antichimice, Inspectoratul General al Apărării Antiaeriene a Trupelor de Uscat.

Necesităţile operaţionale au determinat, în 1993, transformarea Comandamentului Trupelor de Uscat în Statul Major al Trupelor de Uscat, având în compunere armate de arme întrunite, instituţii de învăţământ şi formaţiuni de diferite arme subordonate direct. Un deceniu mai târziu, Statul Major al Trupelor de Uscat îşi modifică denumirea în Statul Major al Forţelor Terestre. După ce România a devenit stat membru „de facto” al Alianţei Nord-Atlantice, Forţele Terestre au continuat să se constituie într-o componentă importantă a securităţii ţării noastre.

Cea mai mare parte dintre cei aproximativ aproximativ 1.700 de militari aflaţi în misiuni sub egida ONU şi în teatrele de operaţii din Balcani, Irak şi Afganistan, provin din unităţi aparţinând Forţelor Terestre Române. Prin aplicarea noii strategii de transformare a armatei, Forţele Terestre Române vor deveni un organism militar modern, cu o capacitate operaţională similară forţelor terestre din armatele celorlalte ţări membre NATO, flexibile, suple şi dinamice, apte să dea o ripostă eficace oricărei agresiuni armate la adresa securităţii României şi să-şi îndeplinească cu profesionalism misiunile ce le revin conform obligaţiilor asumate.

Sursa foto: Facebook/Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”

          VIDEO – Ciprian DUMITRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here