Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Un nou studiu dezvăluie cum au fost protejate armele de bronz ale soldaţilor din Armata de Teracotă

Un studiu publicat de oameni de ştiinţă din China şi Marea Britanie demonstrează că armele din bronz ale soldaţilor din Armata de Teracotă, care au stat îngropate aproximativ 2.000 de ani, au rezistat în faţa coroziunii datorită solului, care a jucat un rol esenţial în conservarea lor. De la începutul excavărilor Armatei de Teracotă din China, la sfârşitul anilor ’70, au fost recuperate mii de arme de bronz ale soldaţilor, precum suliţe, lănci şi săbii. Deşi componentele din lemn ale armelor au putrezit, piesele din bronz se află încă în stare bună, multe dintre arme prezentând suprafeţe strălucitoare, aproape imaculate, şi lame ascuţite, relatează luni agenţia Xinhua.

Studiul publicat în jurnalul Scientific Reports a avut ca scop verificarea unei ipoteze larg răspândite conform căreia artizanii din timpul dinastiei Qin (221 î.Hr. – 207 î.Hr.) deţineau o tehnologie avansată pentru prevenirea coroziunii bronzului. Această ipoteză a fost inspirată de detectarea unor urme de crom pe suprafaţa armelor de bronz. Cromul este un element chimic utilizat pe scară largă pentru prevenirea oxidării.

Studii anterioare au descoperit că unele dintre arme fuseseră acoperite cu un strat de dioxid de crom înainte de a fi îngropate. Însă, prezenţa cromului nu fusese corelată cu procesul de conservare a bronzului. Cercetătorii care au efectuat studiul au analizat 464 de arme şi au identificat crom doar pe 37 dintre acestea, ceea ce confirmă faptul că prezenţa acestui element pe suprafeţele de metal nu era universală.

În schimb, specialiştii au descoperit că stratul de lac utilizat pentru acoperirea soldaţilor şi a elementelor de lemn ale armelor, precum mânerele, conţinea din abundenţă crom, ceea ce demonstrează că acest element descoperit pe metal provenea de la lacul din apropiere care a pătruns în sol după îngropare. Aşadar, nu cromul de pe suprafaţa armelor, ci solul în care acestea s-au aflat a jucat un rol important în conservarea metalului.

Potrivit cercetătorilor, bazicitatea moderată, microparticulele şi conţinutul de staniu din sol au împiedicat formarea acizilor care ar fi deteriorat integritatea metalului. Armata de Teracotă a fost realizată în timpul domniei împăratului Qin Shi Huang din dinastia Qin, care a realizat prima unificare a Chinei. Studiul a fost efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge, Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Beijing şi de la Muzeul Mausoleului Împăratul Qin Shi Huang.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?