Spitalul Județean Focșani, controlat de DSP Suceava și de Banca Mondială

0
2150

O echipă de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava a demarat pe 19 martie un control la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. Controalele au vizat toate secțiile unității sanitare. Acest tip de verificări se desfășoară anual din ordinul Ministrului Sănătății în mai multe unități sanitare din țară. Controalele încrucişate presupun ca echipe de specialiști din cadrul DSP-urilor din țară să se deplasese în alte județe pentru verificări la unitățile sanitare județene.

Controalele au scopul de a verifica dacă spitalele se conformează prevederilor legale în vigoare. Obiectivele acţiunii tematice de control vizează verificarea documentelor privind înfiinţarea şi funcţionarea spitalelor, verificarea structurii funcţionale, a normelor privind asigurarea condiţiilor generale de igienă, verificarea asigurării utilităţilor, a blocului alimentar, verificarea respectării normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale. Se are în vedere şi verificarea modului de aprovizionare cu materiale de curăţenie sau condiţiile de depozitare.

Potrivit unor surse, inspectorii DSP i-au dat un avertisment unei infirmiere, care nu ar fi știut tehnica corectă a unei proceduri, iar asistenta șefă de tură a unei secții a primit o sancțiune, pentru o neregulă descoperită în secție. „Față de anii trecuți, de data aceasta, chiar dacă au fost două săptămâni numai pentru Spitalul Județean, a fost verificată fiecare secție, fiecare compartiment, fiecare încăpere în parte. Au fost verificate inclusiv documentele, tot ce înseamnă ghiduri, proceduri, a fost verificat inclusiv personalul, iar acolo unde s-au constatat nereguli chiar s-au luat măsuri. S-a dat o amendă și câteva avertismente. În general lucrurile au decurs bine. Avem și conformități, pe care noi dorim să le ducem la îndeplinire, pentru că sunt conformități reale, clare și aveam deja în plan îndeplinirea acestora. Noi ne dorim ca până la sfârșitul anului toate cele 14 conformități care ne-au fost date să fie îndeplinite și vom face tot ceea ce ține de noi”, ne-a declarat managerul Spitalului Județean, Constantin Mândrilă. Potrivit acestuia, la Spitalul Județean au loc zilnic controale, în cursul zilei de luni având loc în cadrul unității un control din partea Băncii Mondiale. În timpul acestuia a fost verificată  aparatura medicală care a fost instalată în spital.

Reamintim că Spitalul Județean de Urgență se află într-un amplu proces de reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură performantă a tuturor secțiilor. Spitalul Județean este dotat cu 1 RMN și 2 computere tomograf. Toate cele 10 săli de operație sunt dotate la standarde europene, iar Secția de Terapie Intensivă a fost dotată cu aparatură și mobilier nou, la fel cum a fost dotat și Compartimentul de Terapie Coronarieni. În 2019, la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’ se vor face noi investiții care, cumulate, vor ajunge la 20 milioane lei. Spitalul va avea cea mai modernă stație de sterilizare din România, iar Unitatea Primiri Urgențe (UPU) va fi dotată cu aparatură de ultimă generație.

Acest program de dotare și modernizare se datorează președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „Vreau să vă spun că nu reușeam să facem toate aceste lucruri, dacă nu era un om care ne ajută, dacă nu era președintele Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan. A fost o intervenție la nivel guvernamental, ca atenția să se aplece și asupra acestui spital, să putem să-l dotăm”, a declarat managerul Constantin Mîndrilă, luna trecută, cu ocazia prezentării celei de-a zecea săli de operații a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here