Scandalul mitei în universităţi americane – Niciun părinte, printre care două faimoase actriţe, nu a pledat vinovat

0
44

Actriţele americane Felicity Huffman şi Lori Loughlin s-au prezentat miercuri în faţa unui tribunal din Boston, după ce au fost inculpate în amplul scandal al mitei plătite de părinţi înstăriţi pentru a cumpăra copiilor lor locuri în universităţi de prestigiu, potrivit AFP. Actriţele, care nu au făcut declaraţii de la inculparea lor în luna martie, au sosit separat şi nu au făcut niciun comentariu în faţa numeroşilor jurnalişti. Lori Loughlin şi-a salutat surâzând admiratorii, după care a intrat în tribunal.

Huffman şi Loughlin sunt cele mai celebre dintre cele 50 de persoane acuzate în acest amplu scandal de corupţie, orchestrat de fostul patron al unei societăţi care oferă asistenţă pentru pregătirea examenelor, William Singer. Cei 33 de părinţi acuzaţi în acest dosar au fost inculpaţi pentru ”complicitate la comiterea unei fraude electronice”, delict pasibil de o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Felicity Huffman, cunoscută în special pentru rolul său din serialul ”Desperate Housewives”, este acuzată că ar fi plătit 15.000 de dolari pentru a-şi ajuta fiica cea mare să obţină rezultate mai bune la examenul de evaluare naţional american SAT, decisiv în procesul de admitere în universitate.

Potrivit rechizitoriului, actriţa, împreună cu soţul său, actorul William H. Macy, au oferit mită sub forma unei donaţii către fundaţia creată de Singer, pentru ca un examinator să corecteze răspunsurile date de fiica actorilor la examen. Cuplul de actori şi-a dat acordul în 2018 pentru a repeta schema în cazul fiicei mai mici, deşi, în cele din urmă, escrocheria nu a mai fost pusă în funcţiune.

Lori Loughlin, vedeta serialului de televiziunea ”Full House”, împreună cu soţul său, Mossimo Giannulli, sunt bănuiţi că ar fi plătit 500.000 de dolari în 2016 şi în 2017 fundaţiei lui Singer ca cele două fiice ale cuplului să fie prezentate ca practicante ale canotajului, fapt care le-ar fi facilitat admiterea la Universitatea din California de Sud (USC), care are o echipă universitară la acest sport. Datorită lui Singer, care a pledat vinovat şi a cooperat pe durata anchetei, anchetatorii la dispoziţie înregistrări ale conversaţiilor telefonice şi a corespondenţei electronice între acesta şi actriţe.

Până în prezent, niciun părinte nu a pledat vinovat în acest scandal, în care sunt implicaţi şi supraveghetori ai examenelor, antrenori sportivi universitari şi prestigioase universităţi precum Georgetown, Stanford sau Yale. Potrivit speculaţiilor, sunt posibile negocieri între avocaţii actriţelor şi procurorul federal al Massachusetts (nord-est), în urma cărora ar putea apărea înţelegeri prin care inculpatele pledează vinovat la acuzaţiile aduse.

Astfel de înţelegeri sunt frecvente în Statele Unite: atunci când anchetatorii dispun de probe considerate convingătoare în faţa juraţilor, acuzaţii sunt încurajaţi să-şi recunoască, parţial cel puţin, vinovăţia pentru a evita un proces costisitor pe care riscă să-l piardă, în schimbul promisiunii unei verdict mai bând.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here