MADR: Legumele şi fructele româneşti sunt, în totalitate, obţinute prin metode tradiţionale

0
179

Legumele şi fructele româneşti produse de către persoane fizice sunt, în totalitate, obţinute prin metode tradiţionale, sunt crescute pe sol şi fertilizate în principal organic, au concluzionat inspectorii din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Direcţiile Agricole Judeţene (DAJ), în urma controalelor efectuate în 185 de pieţe agroalimentare şi 82 de depozite engros din România.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, acţiunile de control au vizat 2.920 de operatori economici, dintre care 1.650 persoane fizice şi 1.270 persoane juridice. Pe durata controalelor, au fost prelevate 28 probe din următoarele soiuri: mere, cartofi, ardei, castraveţi, roşii, pătrunjel, dovlecei, lămâi, salată verde, ridichi, căpşuni, ciuperci etc. Totodată, atestatele de producător cu suspiciuni asupra calităţii de producător sau asupra cantităţilor de legume posibil de obţinut în raport cu suprafeţele cultivate au fost retrase, în vederea verificării de către DAJ-uri la primăriile emitente.

În urma acţiunilor de control s-a constatat că pieţele agroalimentare din România oferă consumatorilor legume de sezon proaspete precum salată, ceapă şi usturoi verde, ridichi, spanac, verdeţuri (pătrunjel, mărar, leuştean), rădăcinoase, castraveţi, precum şi mere, cartofi, ceapă uscată, nuci şi altele produse de fermierii autohtoni. De asemenea, produsele autohtone se deosebesc prin calitate şi prospeţime de loturile de legume şi fructe din import sau comerţ intracomunitar, care prezintă în marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fără caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratării prin ceruire fină.

 

Întregul articol pe https://bit.ly/2FOM9Yr

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here