Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO şi GALERIE FOTO: Ziua Porților Deschise la Prefectura Vrancea

Sute de elevi focșăneni au vizitat, ieri, Prefectura județului, cu ocazia „Zilei Instituției Prefectului“. Este primul an în care este sărbătorită această zi, instituită printr-o lege din 2018. Alegerea datei de 2 aprilie nu a fost întâmplătoare, 2 aprilie fiind data la care, în 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de prefect. Primii sosiți la Prefectură au fost micuții clasei I din cadrul Școlii „Ștefan cel Mare” și corul Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani, care au oferit câteva momente artistice foarte frumoase. Gazdele elevilor au fost prefectul Sorin Hornea și subprefectul Cristina Stoica, care au oferit informații despre activitatea instituției, atribuțiile și activitățile derulate în ultimii ani. Alături de aceștia s-au aflat șefii structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv inspectorul șef – colonel Flaviu Chiscop de la ISU Vrancea, comisarul șef Remus Nica – IPJ Vrancea și inspector șef – colonel Adrian Babiș -IJJ Vrancea.

În semn de apreciere pentru buna colaborare dintre Inspectoratul Școlar și Instituția Prefectului, Dorin Cristea, inspectorul general al ISJ Vrancea, a oferit conducerii Prefecturii o plachetă aniversară și un coș cu flori. Ulterior, elevii au fost inițiați în activitatea Prefecturii și au putut vizita cabinetul Prefectului precum și birourile în care își desfășoară activitatea salariații instituției; bucuria copiilor, care au făcut coadă pentru a poză pe fotoliul de prefect al județului.

La finalul turului au fost vizitate atelierele tematice organizate pe esplanada din fața clădirii Instituției Prefectului. Cel mai apreciat stand a fost cel cu armamentul din dotarea Jandarmeriei, unde aproape fiecare elev a vrut să țină în mână cel puțin o armă.

Ziua Instituţiei Prefectului a fost instituită prin Legea 348 din 2018, potrivit căreia aceasta poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate prin organizarea de programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific dedicate recunoaşterii rolului şi meritelor Instituţiei Prefectului la dezvoltarea ţării din punct de vedere economic, cultural şi social. Conform motivării legii menționate mai sus, noţiunea de „prefect” era întâlnită în Muntenia şi în Moldova înainte de Unirea Principatelor din 1859, dar pe atunci purta denumirea de „ispravnici de judeţe” sau „ispravnici administratori”, cea de „prefect” fiind instituită propriu-zis prin Legea comunală din 1 aprilie 1864 şi prin Legea pentru înfiinţarea consiliilor judeţene din 2 aprilie 1864.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?