Ediția: Miercuri 8 Ianuarie 2025 Nr. 6788
Ediția: Miercuri 8 Ianuarie 2025 Nr. 6788

GALERIE FOTO: Elevi şi profesori de la Colegiul Economic, vizite în Italia şi Polonia în cadrul unui proiect Erasmus+

În luna martie 2019, 17 elevi şi cinci cadre didactice de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani au participat la două activităţi de învăţare cu elevii în cadrul proiectelor de parteneriat strategic Erasmus+ Engaging the youth of today to protect the climate of tomorrow, nr. de referinţă 2017-1-TR01-KA219-045967_5 şi How sustainable is my school?, nr. de referinţă  2017-1-FR01-KA219-037197_3.

Engaging the youth of today to protect the climate of tomorrow: Întâlnire, schimb de cultură, dezvoltare socială și personală, respect pentru mediu! Acesta este proiectul Erasmus+, care are ca protagoniști elevi ai Institutului “D. Scano” din Monteserrato și partenerii lor din România, Turcia și Portugalia. Primarul Sergio Manunza a primit elevii și pe profesorii lor şi i-a invitat să ia parte la o întâlnire jovială, cu muzică, cu fericire și distracție sănătoasă. Un rol deosebit a revenit familiilor elevilor sardinieni, care au contribuit la pregătirea evenimentului cu sprijinul Grupului de Cultură Populară și al unui grup de profesori al Institutului Scano. Mobilitatea a început cu discursurile de bun venit și imnurile naționale și a continuat cu un prânz rafinat, cântece și dansuri care i-au antrenat pe toți, iar după-amiaza a avut loc întâlnirea cu autoritățile municipale.

Prezența în Sardegna a elevilor străini a prevăzut un corpolent calendar cu activități, de la excursii în locuri cu interes istoric-artistic din diferite localități din Sardegna, Marina, Stampace, Villanova, la întâlniri cu autorități din teritoriu și “lecții” mai tradiționale. În cadrul activităţilor elevii au efectuat o plimbare de 10 km cu bicicletele în zona Molentargius, unde au putut admira păsările flamingo pe plaja Poetto. În următoarele zile, ei au vizitat locuri de interes istoric, cum ar fi: “Castello”: The Elephant’s Gate, Ghetto of the Jews, Turnul Saint Pancras, Museal Area, Cathedral.

How sustainable is my school?: Lărgirea universului cultural, deschiderea orizonturilor multiculturale, înțelegerea și respectarea valorilor europene! Acesta este proiectul Erasmus+ care implică elevi și cadre didactice din cinci țări europene: Franța, Italia, Germania, Polonia și România. În Polonia, reuniunile de proiect au debutat cu prezentările activităţilor desfăşurate de fiecare ţară parteneră implicată în proiect şi au continuat cu un tur al oraşului gazdă, Przeworsk.

Organizatorii s-au axat pe vizite de studiu și culturale, workshop-uri, mese rotunde, seminarii și dezbateri. Oaspeţii au vizitat fabrica de sticlă de la Krosno, unde au luat parte la workshop-uri şi muzeul Subcarpatic din aceeaşi localitate. O altă vizită de studiu a fost organizată la celebra companie Gran-Tech, dar şi la castelul Lancut din Rzeszow, după care elevii şi profesorii au participat la lectoratul ,,Sustainable school”, susţinut de profesoara Joanna Kostecka de la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii din Rzeszow. Echipa țării noastre a fost câștigătoarea concursului „It’s easy being green: Reduce, Reuse, Recycle”, unde elevii au trebuit să refacă traseul orașului, rezolvând anumite sarcini legate de obiectivele proiectului la fiecare obiectiv turistic prezentat în prealabil.

Obiectele confecționate din materiale reciclabile în cadrul workshop-ului organizat la școală au avut ca tematică Sărbătorile Pascale și vor fi donate căminelor de copii și azilelor de bătrâni. Ultima zi a fost destinată vizitelor în Cracovia, unde participanţii s-au familiarizat cu istoria oraşului.

„Această experienţă a fost de departe una dintre cele mai frumoase din viaţa mea. Mă bucur că am avut ocazia să vizitez atât de multe locuri frumoase şi să cunosc atât de multe persoane minunate. Prin această experienţă am învăţat să socializez şi să comunic mult mai mult în limba engleză“. (Denis Barbu, elev în clasa a XI-a G, participant la mobilitatea din Italia)

„Pe parcursul acestei săptămâni incredibile am învățat o mulțime de lucruri, lucruri care cu siguranță ne vor ajuta pe parcursul vieții, mai exact: munca în echipă, socializarea cu oameni din alte țări, îmbinarea utilului cu plăcutul. Am cunoscut foarte multe persoane frumoase, deștepte și cu sufletul bun, am învățat cum să fim uniți, ne-am descoperit pe noi înșine și, nu în ultimul rând, ne-am dat seama că trăim într-o țară de care ar trebui să fim mândri și că prin noi aceasta își conturează imaginea în lume“. (Bucălău Mădălin, clasa a XII-a A, participant la mobilitatea din Polonia).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?