Titlul de Cetățean de onoare al Focșaniului pentru un militar rănit în Afganistan

0
2021

Caporalul focșănean Emanuel Cornel Berdei, rănit în urma unei misiuni militare în Afganistan, va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului. Decizia va fi luată la ședința ordinară a Consiliului Local care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Caporalul Emanuel Cornel Berdei a fost angajat al Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Valter Mărăcineanu” în perioada 2003-2019 iar în prezent este angajat la UM 01333 din Focșani. În cei 15 ani de când poartă haina militară a participat la două misiuni internaționale, în Afganistan și în Irak. Este unul dintre cei patru militari români răniți în 30 august 2009, în timpul unei misiuni de patrulare în provincia Zabul, Afganistan. „În semn de recunoștință și apreciere pentru profesionalismul și curajul manifestat sub culorile Drapelului Național, precum și pentru spiritul de sacrificiu demonstrat, caporatul Berdei Emanuel Cornel a fost decorat cu Emblema Onoarea Armatei Române și Medalia națională Serviciul credincios clasa a III-a în 2010, Titlul onorific Militar Veteran în anul 2014, Emblema de merit „În slujba păcii în anul 2016. Prin activitatea sa ireproșabilă desfășurată în Teatrele de operațiuni militare din Irak și Afganistan, caporalul cls. a III-a Berdei Emanuel Cornel a contribuit la o bună imagine a municipiului Focșani pe plan național și internațional, se arată în prezentarea făcută de primarul Cristi Misăilă.

Militarul focșănean a fost rănit în 2009 împreună cu alți trei militari români în timp ce„executau o misiune de patrulare într-un dispozitiv format din patru autovehicule Humvee, în provincia Zabul, pe autostrada A1, Kandahar-Kabul”. La aproximativ 70 de kilometri nord-est de Qalat, unul dintre autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, arăta un comunicat al MApN din 2009.

Acordarea titlului de Cetățean de onoare are loc în urma demersurilor făcute de Minsterul Apărării Naționale, în spiritul recunoștinței pentru cei care servesc țara în misiunile pe care Armata Română le are de îndeplinit, pentru conferirea acestui titlu militarilor răniți în urma participării la acțiuni militare în teatrele de operații. Un astfel de caz este cel al caporalului Cornel Berdei, rănit în cadrul misiunii din Afganistan și încadrat în gradul III de invaliditate.

Foto: MApN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here