„Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“: ultima etapă de plantare a puieților de stejari

0
1840

Consiliul Județean Vrancea are în derulare ultima etapă de plantare a puieților de stejari în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“, care se derulează la Mărășești. În această perioadă, o firmă specializată, care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean pe SEAP, execută lucrări de plantare a puieților de stejari. Dacă la primele două etape au participat zeci de mii de români din toate colțurile țării, ultima etapă este derulată de administrația județeană cu o firmă specializată, sub directa supraveghere a specialiștilor din cadrul Ocolului Silvic Focșani.

Prestatorul are obligația să planteze 53 de hectare cu un număr de 238.500 puieţi de stejar şi să asigure serviciile de întreţinere permanentă a culturilor forestiere instalate pe suprafaţa de 74,44 de hectare, până la realizarea stării de masiv (şase ani de la plantare). Valoarea estimată a investiției este de 8,1 milioane de lei. Pe fiecare hectar din suprafața totală mai sus menționată urmează să fie plantați 4500 puieți de stejar.

Parcul Memoriei Naţionale va avea 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918. Suprafața totală a parcului RoMândria va fi de 75 de hectare.

Vă reamintim că peste 11 mii de oameni au plantat, în data de 21 aprilie 2018, 115 mii de puieți de stejari pe 25 hectare de teren în cea mai mare acțiune derulată în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat atunci că este datoria noastră de a spune ce au făcut înaintașii noștri pentru România. „În Primul Război Mondial, în luptele de la 1917, 335.000 de români au murit pentru ca noi să avem România de astăzi. De aceea, în numele lor și pentru eternitatea lor și pentru ca ei să fie o pildă permanentă, pentru noi și pentru generațiile viitoare, trebuie să desăvârșim această idee minunată“, le-a spus celor prezenți președintele Marian Oprișan.

De asemenea, în luna noiembrie a anului 2017, peste 8000 de oameni au participat la acțiunea de plantare a primei serii de 50 de mii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria.

 

„Roata Unirii”, conceptul tematic care va sta la baza Parcului Memoriei Naționale

La sfârșitul lunii iulie 2018, în cadrul Școlii de vară, 16 studenți din cadrul Facultății de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, coordonați de profesorul universitar Cerasella Crăciun, au participat la susținerea unor proiecte având ca scop realizarea unui parc tematic pentru comemorarea eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă de la Mărășești, Mărăști, Oituz, din Primul Război Mondial. Consiliul Județean Vrancea a anunțat la finele lunii decembrie 2018 că din cele trei echipe participante, a fost desemnată câștigătoare echipa formată din Atena-Ioana Garjoaba, Elena Gogean, Francisc Crișan Mărgărit, Mihai Nicolescu, Elena Delia Rusu și Victor-Emmanuel Voia. Conceptul “Roata Unirii” o reușit să convingă juriul, precum și publicul, care și-a exprimat votul pe pagina oficială de facebook a Consiliului Județean Vrancea. Ideea câștigătoare reunește elemente definitorii de natură istorică și culturală ale județului Vrancea, ce vor constitui un spațiu de recreere și un punct de importantă atracție turistică. Proiectul include  trei zone majore: Zona 1-  zona comemorativă, reprezentată printr-un amfiteatru și un spațiu de tip scenă mobilă, folosit pentru omagierea eroilor; Zona 2 – zona culturală cuprinde activități diverse de tip mini-zoo, ateliere mestesugărești, spații de joaca pentru copii, case vechi cu arhitectură tradițională, spații de alimentație unde se pot servi produse tradiționale. De asemenea, zona cuprinde și un mic traseu virtual pentru a înțelege mai bine ideea războiului; Zona 3 – zona de sport și agrement, formată dintr-o gradină tematică, un parc de tip Aventura și o zonă de Airsoft. Unele dintre traseele pietonale sunt dublate de o pistă velo, iar în anumite puncte sunt amplasate monumente ale personalităților marcante din timpul războiului: Mareșalul Averescu, Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here