GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Contractul de antrepriză, partea a V-a

0
37

Un capitol separat în cadrul contractului de antrepriză este acordat în codul civil contractului de antrepriză pentru lucrări de construcţii, prin intermediul acestuia din urmă antreprenorul obligându-se să execute lucrări pentru care legea cere autorizaţie de construire. În baza acestui contract, beneficiarul este obligat să permită antreprenorului, folosirea căilor de acces, a instalaţiilor proprii de alimentare cu apă şi a altor utilităţi ce deservesc imobilul, dacă acest lucru este necesar pentru executarea lucrării.
De asemenea, în baza legii, beneficiarul are obligația de a obţine toate autorizaţiile pe care legea le prevede pentru executarea lucrării. În vederea executării acestei obligaţii, antreprenorul trebuie să coopereze cu beneficiarul, furnizându-i informaţiile necesare pe care le deţine sau pe care ar trebui să le deţină avand în vedere specializarea sa.

Pe de altă parte, pe parcursul derularii contractului, beneficiarul are dreptul să controleze stadiul în care s-a ajuns cu execuția lucrării, calitatea şi aspectul lucrărilor efectuate şi ale materialelor întrebuinţate, precum şi orice alte aspecte referitoare la îndeplinirea de către antreprenor a obligaţiilor sale contractuale, cu condiția de a nu stânjeni activitatea normală a antreprenorului.
Contractul de antrepriză pentru lucrări în construcții este un contract care se execută pe etape de lucrări. Astfel, de exemplu, după turnarea fundației unei case, urmează a se umple această fundație cu pământ; sau, la o distanță de câteva etape, după turnarea plăcii peste fundație urmează a se înălța zidăria. La finalizarea unei astfel de etape, când urmează a se acoperi ceea ce s-a executat deja prin executarea ulterioară a altor lucrări ori prin montarea unor elemente de construcţii, cele două părți ale contractului vor trebui să constate împreună existenţa şi conformitatea părţii finalizate cu dispoziţiile legale şi clauzele contractului. Dacă beneficiarul nu s-a prezentat pentru verificări la termenul pe care antreprenorul i l-a comunicat potrivit celor stabilite împreună, atunci antreprenorul va putea singur realiza actul de constatare a lucrării pe care urmează să o acopere.

Pentru informații suplimentare în legătura cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

 

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here