VIDEO și GALERIE FOTO: O nouă sală de operații la Spitalul Județean de Urgență. „Am văzut așa ceva în poze din spitale de top din Europa”

0
2723

Cea de-a zecea sală de operații a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani a fost prezentată presei vineri dimineață, de managerul Constantin Mîndrilă. La eveniment au fost prezenți mai mulți medici chirurgi și anesteziști din cadrul unității spitalicești. Sala de operații va fi funcțională de săptămâna viitoare, fiind dotată cu aparatură de ultimă generație și fiind considerată una dintre cele mai moderne din țară. Anul trecut, în Spitalul județean au fost efectuate 6210 intervenții chirurgicale, iar de la începutul anului 2019 și până în prezent – 1211 intervenții. Au fost efectuate operații în specializările: Chirurgie infantilă, Chirurgie BMF, Chirurgie generală, plastică, ORL, Obstetrică-Ginecologie, Urologie, Oftalmologie, Ortopedie, Urologie. Managerul Constantin Mîndrilă a mulțumit președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, pentru sprijinul acordat în dotarea și modernizarea Spitalului Județean. Lucrările pentru noua sală de operație au fost începute în toamna anului trecut.

După mulți ani de zile avem și lucruri foarte bune, pe care le putem arăta. Am finalizat o sală de operație de top. Nu sunt multe în România la fel. Cred că e o reușită pentru noi, este un pas înainte. Lângă mine se află colegi medici chirurgi, anesteziști. Dumnealor vor lucra în această sală. Să știți că s-a lucrat mult pentru această sală. Se lucrează la această sală din toamna anului trecut. Este o sală cu aparatură de ultimă generație. Este un pas și o reușită a noastră. Pentru pacienții care vin aici, vom avea absolut tot ce trebuie pentru a se interveni chirurgical. Vreau să vă spun că nu reușeam să facem toate aceste lucruri, dacă nu era un om care ne ajută, dacă nu era președintele Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan. A fost o intervenție la nivel guvernamental, ca atenția să se aplece și asupra acestui spital, să putem să-l dotăm.

          Noi continuăm în spitalul nostru lucrările și modernizările. Am reabilitat și modernizat în ultimul timp două etaje și jumătate și sperăm ca undeva până în toamnă să continuăm două etaje și jumătate, astfel încât să ajungem în toamnă la parter. Modernizarea înseamnă să ajungem undeva la un standard normal, astfel încât pacientul să poată să vină și să constate că are condițiile corecte și necesare, pe care le cere legea. La Spitalul Județean se fac multe lucruri, oameni buni! Numai anul trecut am avut 6210 de intervenții chirurgicale, iar în 2019, până la această oră, avem 1211 intervenții chirurgicale în Blocul operator”, a spus managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă.

Managerul Constantin Mândrilă a arătat imagini cu sălile de operație din 2013. „Mesele de operație erau legate cu sârmă și ruginite. Acum am ajuns să avem ceea ce vedeți aici. Este un lucru îmbucurător și vom continua. Vom aduce Spitalul Județean acolo unde trebuie să fie orice spital din România”, a mai declarat managerul.

 

„Ceea ce avem aici începe să semene cu ceea ce este la Fundeni”

Șeful Blocului operator și al secției de Chirurgie Generală, chirurgul Constantin Ciocan, a explicat în ce constă dotarea noii săli de operație. „Este vorba despre două sisteme integrate și anume sistem integrat de medicalizare și sistem integrat de comandă, cu teleconferință și telemedicină. Sistemul integrat de medicalizare face referire la construcția sălii și anume la pereți, la instalația de climatizare și la cele două console care vin din tavan. Pereții sunt un sistem modular din plăci din inox, care sunt vopsite în așa fel încât se poate face o dezinfecție corespunzătoare a suprafețelor pereților și tavanului. De asemenea, asigură protecție împotriva razelor X, asigură protecție fonică și sunt ignifuge. Instalația de climatizare asigură o temperatură constantă, indiferent de ceea ce se întâmplă afară și o puritate a  aerului la standardele cerute de Ministerul Sănătății, datorită unor filtre HEPA, care se găsesc în interiorul instalației.

          Cele două console sunt fixate în tavan, cu niște brațe articulate, care permit o mobilitate corespunzătoare și care este necesară activității într-o sală de operație. Una este pentru terapie intensivă, una pentru chirurgie. Există prize pentru oxigen, aer comprimat, dioxid de carboon, vacuum. Lămpile scialitice au camere de luat vederi, pentru preluarea informațiilor, fotografii sau filme intraoperatorii, stocare și eventual transmitere la distanță, în timp real, a informațiilor și imaginilor. Toată aparatura de aici este de ultimă generație, sunt dotări care se găsesc în spitale mari din București. Cu excepția consolelor, mare parte din aparatura de aici se regăsește în toate sălile de operație ale Blocului operator, care s-a ridicat la un nivel foarte bun. Am terminat rezidențiatul la Fundeni și ceea ce avem aici începe să semene cu ceea ce este pe acolo”, a explicat dr. Ciocan.

„Am văzut așa ceva în poze din spitale de top din Europa”

Chirurgul Liviu Petrea a vorbit despre beneficiile pe care aparatura medicală performantă le va aduce actului chirurgical, reducând timpii de lucru și crescând deopotrivă confortul pacientului și medicului. „Suntem la nivelul tehnologic pe care-l visam, am văzut așa ceva în poze din spitale de top din Europa. Aparatura pe care o vedeți aici o găsiți în marele clinici, asigură confortul bolnavului și confortul chirurgului. Bolnavul este operat într-un timp mult mai rapid. Actul operator se desfășoară în condiții de maximă siguranță, bolnavul este operat într-un timp mult mai rapid, activitatea anesteziștilor este facilitată prin prezența acestor aparate, iar bolnavii sunt anesteziați cu cantități mai mici de anestezice. Chirurgii au confortul pe care înainte nu-l aveau, se fac suturi intestinale, care înainte se realizau în câteva ore”, a precizat dr. chirurg Liviu Petrea.

          „În ultimii ani sălile de operație au fost dotate cu aparatura de anestezie de ultimă generație și aparatură pentru urmărirea pacienților intraoperator, cât și postoperator. Acestea ne ajută să acordăm o anestezie de calitate, cu riscuri cât mai minime, atât pentru noi, cât și pentru bolnavi. Încercăm să fim în pas cu ultimele realizări în specialitatea noastră și vrem ca pacienții să beneficieze de aceste dotări”, a declarat medic șef secție, ATI, dr. Mariana Aignătoaie.

Directorul medical al Spitalului Județean, dr. Valentin Ochean, a precizat că igienizarea și amenajarea spațiilor se realizează cu banii spitalului. „Lucrurile care se realizează de câțiva ani în Spitalul Județean au drept scop final creșterea calității actului medical. La asta se adaugă eforturile pe care spitalul în ceea ce privește creșterea calității condițiilor hoteliere. Lucrurile care țin de dotare s-au făcut cu sprijinul Ministerului Sănătății, iar lucrurile care țin de igienizarea și amenajarea spațiilor pentru pacienți, medici și personal, se fac cu banii spitalului, pe care managerul spitalului a reușit să-i chivernisească în așa fel încât să ajungă și pentru salarii și pentru medicamente și pentru aceste reparații care se fac și care nu sunt deloc ieftine”, a declarat directorul medical al spitalului, dr. Valentin Ochean.

 

Aparatură modernă în fiecare secție din spital

Managerul Spitalului Județean de Urgență a mai menționat că au fost depuse solicitările pentru o nouă finanțare, iar în viitor va fi adusă aparatură de top în fiecare secție din spital. Recent, în Blocul operator a fost înființată și o nouă sală pentru operații de cezariană. Acesta a mai precizat că în decurs de aproximativ două luni va fi dată în folosință și Unitatea de Arși. „La Unitatea de Arși se lucrează, suntem spre final cu dotările. Suntem obligați să avem anumite dotări speciale. Spațiu avem, paturi avem. 80% am finalizat lucrările. Cred că undeva spre sfârșitul lui mai-iunie, putem spune că va fi funcțional compartimentul. Unitatea de Arși ne obligă să avem inclusiv bancă de piele, ceea ce este foarte greu pentru noi. Dar ceea ce ține de arsură, până la un anumit grad, vom putea să tratăm fără probleme cu ceea ce avem aici”, a spus managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă.

Dotarea cu aparatură medicală performantă a vizat și Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean. Zilele trecute a fost primită autorizația de funcționare pentru un aparat de radiologie cu post grafie digital. De asemenea, potrivit conducerii, a fost trimisă documentația la CNCAN și pentru CT-ul de la UPU. Acesta a fost instalat deja și se așteaptă autorizația de funcționare.

 

Oprișan: „Ministerul Sănătății a înțeles necesitatea realizării la Focșani a unei astfel de săli de operații”

Vineri seară, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a scris pe pagina sa oficială de Facebook: „Sunt bucuros că Ministerul Sănătății a înțeles necesitatea realizării la Focșani a unei astfel de săli de operații, la fel cum în ultimii ani a înțeles să investească aproximativ 50 milioane lei doar în modernizarea aparaturii medicale a Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’. Astăzi, când vorbim, Spitalul Județean este dotat cu 1 RMN și 2 computere tomograf. Toate cele 10 săli de operație sunt dotate la standarde europene, iar Secția de Terapie Intensivă a fost dotată cu aparatură și mobilier nou, la fel cum a fost dotat și Compartimentul de Terapie Coronarieni. În 2019, la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’ se vor face noi investiții care, cumulate, vor ajunge la 20 milioane lei. Spitalul va avea cea mai modernă stație de sterilizare din România și vom dota Unitatea Primiri Urgențe (UPU) cu aparatură de ultimă generație. Fapte, nu vorbe! Așa să îmi ajute Dumnezeu!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here