Mesajul Secretarului-General al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) cu prilejul Zilei Mondiale a Meteorologiei 2019

0
23

Ziua Mondială a Meteorologiei 2019 este dedicată temei Soarele, Pământul și Vremea”.

Soarele oferă energia care însuflețește toate formele de viață de pe Pământ, este la originea vremii, curenților oceanici și ciclului hidrologic, ne influențează starea de spirit și activitățile zilnice și reprezintă o inspirație pentru muzică, fotografie și artă.

Situat la aproape 150 milioane km de Pământ, Soarele se află în centrul sistemului nostru solar, păstrând planeta noastră suficient de caldă pentru ca toate formele de viață să prospere. De peste 4,5 miliarde ani, această minge fierbinte de plasmă strălucitoare, reprezintă forța de care depind vremea, clima și viața pe Pământ.

Măsurătorile satelitare făcute în ultimii 30 de ani demonstrează că energia solară nu a crescut în intensitate și că recenta încălzire globală observată, nu poate fi atribuită modificărilor activității solare.

Creșterea temperaturii care provoacă topirea gheții și încălzirea oceanelor este datorată  gazelor cu efect de seră care persistă timp îndelungat în atmosferă. Concentrația CO2 a atins 405,5 părți/milion și continuă să crească.

Ca o consecință, din anul 1990 până în prezent, forcing-ul radiativ total a crescut cu 41 %  având un efect de încălzire asupra climei cu contribuția gazelor cu efect de seră. CO2 a contribuit cu 82% la amplificarea forcing-ului radiativ în ultimul deceniu.

Dacă tendința de creștere a concentrației  gazelor cu efect de seră continuă, am putea fi martorii unor creșteri ale temperaturii cu 3-5oC până la sfârșitul secolului. Aceste valori s-ar situa mult peste ținta Acordului de la Paris a Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice, care are ca țintă o creștere a temperaturii medii globale mai mică de 2oC, cât mai aproape de 1,5oC.

Schimbările climatice au dus la o multiplicare a temperaturilor maxime extreme  și la stabilirea de noi recorduri de temperatură, la nivele locale zilnice, regionale și globale, valurile de căldură încep mai timpuriu și se încheie mai târziu în timpul anului, devenind în același timp mai frecvente și mai intense, ca rezultat al schimbărilor climatice.

Modelele climatice proiectează o creștere a temperaturii medii a aerului, pe majoritatea suprafețelor de uscat și de apă, valori termice extreme din ce în ce mai ridicate în majoritatea regiunilor locuite, precipitații abundente în anumite regiuni dar și apariția  secetei și a deficitelor de precipitații în alte regiuni. Riscurile asociate climei asupra sănătății, securității alimentare, aprovizionării cu apă, siguranței populației, a efectivelor de animale și a creșterii economice sunt proiectate să crească proporțional cu încălzirea globală.

Soarele poate furniza o sursă alternativă de energie, care poate fi valorificată chiar și pe timp noros. Într-adevăr, energia solară este utilizată în întreaga lume și este din ce în ce mai mult exploatată pentru a produce electricitate sau încălzire și pentru desalinizarea apei.

De aceea, înțelegerea modului în care Soarele influențează vremea și clima este crucial pentru misiunea fundamentală a Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) – aceea de a contribui la sporirea rezistenței comunităților umane.

O abordare integrată a sistemului terestru de către comunitatea statelor membre ale OMM, va permite utilizarea celor mai avansate cunoștințe științifice și servicii operaționale, pentru sprijinirea tuturor țărilor în domeniile vremii, climei, hidrologiei, oceanelor și mediului înconjurător.

 

               Petteri TAALAS
Secretar-General

Organizația Meteorologică Mondială

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here