GALERIE FOTO: Crucea Roșie Română, Instituția Anului în Domeniul Social

0
34

Crucea Roșie Română a fost desemnată Instituția Anului în Domeniul Social la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială care a avut loc marți, 19 martie, la Ateneul Român, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Sociale.

Colegiul Național al Asistenților Sociali a răsplătit munca depusă de cele mai active instituții în domeniul social din România în anul 2018, cei mai activi  asistenți sociali, precum și personalitățile care au susținut profesia de asistent social și s-au implicat activ în plan social.

Astfel, Crucea Roșie Română a fost premiată pentru aportul valoros, constant și eficient la dezvoltarea Asistenței Sociale și la promovarea profesiei de Asistent Social în România. Premiul a fost ridicat de Andreea Furtună, manager proiecte sociale în Crucea Roșie Română. Aceasta a declarat “Este premiul oamenilor de Cruce Roșie din România, al voluntarilor și al angajaților care au fost și sunt mereu în prima linie a asistenței umanitare. Puși faţă în faţă cu suferinţa umană, am răspuns cu promptitudine provocărilor și am acționat  pentru a veni în sprijinul oamenilor atunci când au avut nevoie cel mai mult de ajutorul nostru. Privim cu încredere către 2019 şi îndrăznim să spunem că suntem pregătiţi să facem faţă provocărilor care vin în direcţia noastră. Scopul nostru final este acela de a crea o organizaţie cât mai eficientă astfel încât echipele noastre să livreze servicii mai bune şi să poată raspunde tuturor nevoilor”.

La eveniment au participat finaliștii celor 18 categorii, precum și reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi neguvernamentale. Spectacolul serii a fost oferit de Horia Brenciu și HB Orchestra.

Înființată în anul 1876, Crucea Roșie Română este una din cele mai mari organizații umanitare din țară. Misiunea Crucii Rosii este să asiste persoanele vulnerabile în situaţii de dezastre şi de criză. Prin programe şi activităţi în beneficiul societăţii, contribuie la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică. Viziunea Crucii Roșii este o lume unde fiecare primește ajutor de care are nevoie într-o situație de criză.

Tot ceea ce face și ce spune se inspiră din Principiile Fundamentale: Umanitate, Imparţilalitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate și Universalitate. Aceste principii sunt susţinute de valorile comune cu privire la oameni, parteneriat, diversitate, conducere și inovare – care îndrumă activitatea. Dezvoltă capacităţile oamenilor și comunităţilor de a lucra în spiritul solidarităţii pentru a găsi cele mai sustenabile soluţii pentru nevoile și vulnerabilităţile lor cele mai presante. Lucrează în conformitate cu principiile fundamentale într-o manieră transparentă și justificabilă.

Ca membră a Mișcării Internaţionale de Crucie Roșie și Semilună Roșie și ghidată de statutele sale, cooperează cu guvernele și cu alte organizaţii respectând principiile fundamentale, fără a compromite emblema și independenţa, imparţialitatea și neutralitatea pe care acestea o reprezintă. Respectă diversitatea comunităţilor cu care lucrează, precum și a voluntarilor, a membrilor și personalului angajat în concordanţă cu spiritul non-discriminării și a principiilor de imparţialitate, unitate și universalitate. Demonstrează capacitate de conducere și ne străduieste să atingă excelenţa în activitate, pentru a atrage atenţia asupra drepturilor, nevoilor și vulnerabilităţilor comunităţilor. Se inspiră din istorie și din tradiţii, dar se angajează, totodată, să găsească soluţii creative, sustenabile la problemele care ameninţă bunăstarea și demnitatea umană într-o lume aflată în schimbare.

Întreaga activitate a Crucii Roșii Române se inspiră din idealurile umanitare reflectate în principiile și valorile fundamentale și, totodată, promovează dezvoltarea. Este imperativ ca dezvoltarea să fie sustenabilă prin utilizarea responsabilă a resurselor astfel încât nevoile curente să poată fi satisfăcute fără a compromite abilitatea de satisfacere a nevoilor generaţiilor viitoare.

Crucea Roșie Română este prezentă la nivel de teritoriu în fiecare județ, are 47 de filiale județene și de sector ale municipiului București, are 83.659 membri cotizanți, 6.600 de voluntari și 343 de angajați dintre care 20 de asistenți sociali.

Programul social este cea de a doua direcție strategică a Crucii Roșii Române și are ca obiectiv reducerea sărăciei în România și promovarea incluziunii sociale.

Luând în considerare contextul economic actual, Crucea Roșie Română acoperă mai întâi nevoile de bază ale populației vulnerabile, respectiv nevoia de hrană, îmbrăcăminte și igienă. Dezvoltarea programelor sustenabile din punct de vedere financiar reprezintă soluția propusă de Crucea Roșie Română pentru adaptare la noile condiții economice, iar dezvoltarea unor servicii complementare de asistență socială este menită să faciliteze traiul zilnic al persoanelor vulnerabile.

Rodica Davidean, director Filiala Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here