GALERIE FOTO: „Apă pentru toți“, tema Zilei Mondiale a Apei din acest an

0
284

Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea celebrează, azi, Ziua Mondială a Apei. Aceasta este sărbătorită în data de 22 martie, din anul 1992, când a fost adoptată decizia în cadrul Conferinței Națiunilor Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro. Tema Zilei Mondiale a Apei pentru anul 2019 este „Apă pentru toți” şi îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că, astăzi, miliarde de oameni nu beneficiază de acces la apă potabilă sigură în casele lor, în școli sau acolo unde muncesc și se luptă să supraviețuiască și să facă față nevoilor zilnice. „Pentru Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea, Ziua Mondială a Apei nu reprezintă numai un eveniment anual, ci este un prilej de a reitera eforturile noastre concentrate în scopul asigurării resurselor de apă pentru toate folosințele, precum și pentru protejarea acestora. Instituțional, toate demersurile pe care le facem în calitate de administratori ai resurselor de apă au ca destinatar final protejarea și securitatea populației, prin asigurarea resurselor de apă necesare traiului de zi cu zi în cadrul familiei și al comunității“, a declarat directorul SGA Vrancea, Cătălin Popescu.

În această perioadă, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea desfășoară atât acțiuni educative, în cadrul cărora copiii învață cum să protejeze apa, care reprezintă o resursă epuizabilă și propun soluții pentru reducerea risipei de apă, cât și activități de plantare de perdele forestiere. În acest sens, în săptămâna 18-22 martie 2019 au fost organizate mai multe vizite ale elevilor din județul Vrancea la Laboratorul de calitate a apei din incinta Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea cu prezentarea activităţii specifice de monitorizare a calităţii apelor de suprafaţă şi subterane.

De asemenea, azi, reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea vor fi prezenți în cadrul orelor de științe, dirigenţie, educaţie civică, pentru a vorbi copiilor despre importanța utilizării durabile a apei. „În acest demers am fost ajutați de cadrele didactice și elevii de la Școala Gimnazială ”Duiliu Zamfirescu” (prof. Adriana Călin, prof. Nadia Nicoleta Lefter ), Școala Gimnazială ”Anghel Saligny” (prof. Țecu Maria, prof. Dragu Ionelia, prof. Moraru Mirela), Școala Gimnazială nr. 3 (prof. Adela Croitoru), Grădinița nr. 4 (prof. Stela Flămînzeanu, prof. Ionica Șerban)”, a precizat directorul SGA Vrancea.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat că noi românii, suntem privilegiați, deoarece avem acces la resurse importante de apă de bună calitate, dar trebuie să fim conștienți că foarte mulți locuitori ai planetei, chiar în acest moment, ar da orice pentru o gură de apă. „La nivel mondial, miliarde de oameni nu au o sursă sigură de apă; milioane de oameni se îmbolnăvesc și unii dintre ei mor pentru că nu au o sursă sigură de apă și beau apă infestată chimic sau bacteriologic! Conflictele armate, sărăcia, lipsa de civilizație și educație, subdezvoltarea industrială și schimbările climatice sunt câteva din cauzele care au generat această dramă care începe să se manifeste din ce în ce mai acut la nivel mondial“,  a afirmat ministrul Ioan Deneș.

Acesta a precizat că anul acesta, două dintre prioritățile României, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, sunt Dosarele „apa potabilă” și „reutilizarea apei uzate”. „În ceea ce  privește managementul apelor, Ministerul Apelor și Pădurilor s-a angajat să facă tot posibilul pentru avansarea negocierilor pe aceste două dosare legislative. Directiva privind apa potabilă este cel mai important instrument pentru asigurarea calității apei potabile în Uniunea Europeană. (…) Al doilea dosar se referă la reutilizarea apei uzate, așa cum am spus anterior. O treime din teritoriul Uniunii Europene duce lipsă de apă pe tot parcursul anului, iar efectele asupra mediului și economiei sunt foarte grave. De aceea, trebuie să găsim soluții pentru a reutiliza apa uzată, în industrie și agricultură, de exemplu. Astfel, putem crea o alternativă pentru atenuarea presiunii puse de consumatori asupra resurselor de apă brută sau potabilă. Aici trebuie să subliniez faptul că transformarea unei ape uzate este obligatoriu să se facă în condiții de rentabilitate economică, iar produsul final trebuie să nu mai conțină factorii bio-chimici care pot afecta mediul și sănătatea cetățenilor“, a spus ministrul Deneș.

Acesta a atras din nou atenția asupra faptului că depozitarea și utilizarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd poate polua pânza freatică, dar și apele de suprafață, care sunt consumate de populație. „La nivel global, consider că apa este mai valoroasă ca aurul în zonele globului în care aceasta nu există, dar este la fel de prețioasă datorită utilității ei și în zonele în care aceasta se găsește. Dar dacă noi nu conștientizăm că trebuie să veghem asupra calității ei, să nu o poluăm, apa, chiar dacă va exista, își va pierde utilitatea. Totodată, vă îndemn să aveți grijă de apă! Noi suntem 75% apă și ea este sursa vieții noastre! Eu apăr apa și vreau să las apă bună moștenire!“, se arată în încheierea mesajului ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here