Opt persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţe „Sfântul Pantelimon” Focşani, anul trecut, ca urmare a problemelor medicale cauzate de consumul de droguri. Vârsta persoanelor consumatoare de droguri din judeţul Vrancea este cuprinsă în intervalul 15-40 ani, iar cele mai consumate sunt noile substanţe psihoactive, canabisul, haşişul, cocaina şi ecstasy-ul. Cannabisul rămâne cel mai capturat drog de polițiști la nivel național, 52,9 la sută din cantitatea totală de droguri confiscate reprezintând cannabisul.
Potrivit Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea, în anul 2018, la nivelul judeţului, au fost realizate următoarele capturi: droguri de risc: 12 kg cannabis, 45 grame haşiş; droguri de mare risc: 100 grame cocaină, 11 comprimate ecstasy; plante etnobotanice: 46 grame. Locaţiile cu risc crescut în ceea ce priveşte consumul de droguri, identificate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea, sunt cluburile, parcurile şi chiar vecinătatea liceelor. Categoria de vârstă a consumatorilor de droguri depistaţi pe raza judeţului Vrancea este cuprinsă între 15 şi 40 de ani.
Pe parcursul anului 2018, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Vrancea a continuat activităţile, elaborând, coordonând, evaluând şi monitorizând, la nivel judeţean, politicile în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi în domeniul asistenţei integrate a consumatorilor. Astfel, a fost acordată o atenţie deosebită activităţilor de prevenire a consumului sau debutului în consumul de droguri, fiind implementate o multitudine de proiecte în şcoală, familie şi în comunitate, elaborate la nivel naţional şi local. Complementar activităţii de prevenire, o atenţie deosebită a fost acordată şi serviciilor de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru consumatorii de droguri, pe baza standardelor metodologice europene.
În ceea ce priveşte activităţile de prevenire derulate în şcoală, CPECA Vrancea a implementat următoarele proiecte: „Eu mi-am ales viitorul. Tu?” – parteneri: Instituţia Prefectului Vrancea – iniţiator, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vrancea, Serviciul de Probaţiune Vrancea. Perioada de implementare a fost noiembrie 2017 – octombrie 2018. Beneficiari direcţi au fost 624 de elevi şi 44 adulţi/ cadre didactice, iar beneficiari indirecţi populaţia şcolară şi familiile acestora. Un alt proiect este „Pot Altfel” – parteneri fiind Colegiul Pedagogic „Spiru Haret” – Focşani. Perioada de implementare a fost septembrie 2017 – iunie 2018, beneficiari direcţi au fost 195 de elevi şi 8 cadre didactice. „ABC-ul emoţiilor” este un alt poriect implementat, care a avut ca parteneră a oamenilor legii Şcoala Gimnazială „Ion Bazgan” Focşani. Perioada de implementare a fost septembrie 2017 – iunie 2018, beneficiari direcţi fiind 33 de elevi și un cadru didactic. „Necenzurat” este un alt proiect, ce a avut ca parteneră Şcoala Gimnazială „Ştefan Cel Mare” Focşani, perioada de implementare fiind septembrie 2017 – iunie 2018. Beneficiari direcţi au fost 54 de elevi, un cadru didactic/ psiholog. „Cum să creştem sănătoşi” a avut ca parteneră Grădiniţa nr. 15 – Focşani, perioada de implementare fiind septembrie 2017 – iunie 2018, iar beneficiari direcţi au fost 39 preşcolari şi 3 educatori. „Grădiniţa de vară” s-a derulat în parteneriat cu Grădiniţa nr. 18 Focşani, perioada de implementare fiind iunie – august 2018, având ca beneficiari direcţi 85 preşcolari şi 5 educatori. A fost organizat și „Concursul Naţional „Mesajul meu Antidrog” – ediţia a XV-a – având ca partener: Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. Perioada de implementare a fost septembrie 2017 – iunie 2018, iar beneficiari direcţi au fost 22 copii și 7 cadre didactice.
De asemenea, specialiştii CPECA Vrancea au desfăşurat în cursul anului 2018 mai multe activităţi punctuale pentru prevenirea consumului de droguri în mediul şcolar. În ceea ce privește asistenţa integrată acordată de CPECA Vrancea consumatorilor de droguri în anul 2018, au fost informate 58 de persoane, fiind realizate 22 de intervenţii individuale, 3 şedinţe de management de caz şi au fost înregistrate 25 de ordonanţe de evaluare referite de DIICOT.
Potrivit datelor cuprinse în Raportul naţional privind situaţia drogurilor 2018, realizat de specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, din cele 8 regiuni de dezvoltare economică, județul Vrancea se numără, totuși, printre județele cu zonă de risc foarte mic.