Un nou studiu asociază consumul de ouă şi colesterolul cu o creştere a riscului de boli de inimă

0
757

Un studiu publicat vineri în Statele Unite asociază riscul ridicat de boli de inimă cu o creştere a consumului de ouă, aducând date noi în cadrul dezbaterii pe tema acestui aliment, pe de o parte considerat sănătos datorită conţinutului mare de proteine, dar şi nociv, din cauza colesterolului, relatează AFP şi Reuters. Noua analiză a cuprins date prelevate de la circa 30.000 de americani, incluse în şase studii distincte, şi a fost publicată în The Journal of the American Medical Association (Jama).

Potrivit concluziilor analizei, creşterea numărului de ouă consumate într-o zi cu, în medie, o jumătate de ou a sporit riscul de boli cardiovasculare cu 6% şi pe cel de deces prematur cu 8% în perioada studiată. ”Mesajul este că persoanele care consumă niveluri ridicate de colesterol din alimentaţie prezintă mai târziu în viaţă un risc ridicat de a dezvolta boli de inimă şi de deces”, a explicat coautoarea studiului, Norrina Allen, profesor asociat de medicină preventivă la Facultatea de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern. ”În alimentaţia din Statele Unite, ouăle sunt una dintre principalele surse de colesterol”, a explicat ea.

Totuşi, Allen nu recomandă renunţarea la consumul de ouă. ”Nu pledez pentru ca oamenii să le elimine complet din dietă. Sugerez doar ca ei să le consume cu moderaţie”, a completat coautoarea. Studiul demonstrează, de asemenea, că o cantitate suplimentară de 300 de miligrame de colesterol alimentar pe zi creşte cu 17% riscul de boli de inimă şi pe cel de deces prematur cu 18%. Însă, 300 de miligrame înseamnă o cantitate mare – aceasta ar reprezenta o dublare a cantităţii zilnice medii consumate de americani (un ou mare conţine aproximativ 186 miligrame de colesterol), notează AFP. Aşadar, această cercetare pare să confirme faptul că ouăle ar contribui la creşterea riscului de criză cardiacă sau de accident vascular cerebral. Însă, aşa cum este cazul majorităţii analizelor de acest tip, nu poate stabili o asociere cauză – efect.

Studiul furnizează totuşi „date suficiente pentru a declara în mod clar că ouăle şi cantitatea totală de colesterol alimentar sunt factori de risc importanţi pentru riscul de boli cardiovasculare şi mai ales pentru deces”, a comentat medicul Robert Eckel într-un editorial publicat în Jama. Însă, aşa cum subliniază Tom Sanders, profesor de dietetică la King’s College din Londra, aceste rezultate trebuie comparate cele ale unui studiu american de amploare, publicat în 1999, care nu a identificat niciun efect, ca şi o analiză efectuată în 2013 pe 3 milioane de adulţi, publicată în jurnalul medical britanic BMJ. Un studiu chinez recent a ajuns, însă, la o concluzie care susţine contrariul.

Expertul consideră că noile descoperiri sunt relevante doar pentru Statele Unite, unde un locuitor consumă, în medie, mai multe ouă şi carne decât în Europa. ”Ouăle, cu moderaţie, sunt un lucru bun, lucru susţinut în prezent de liniile directoare britanice privind dieta”, a scris Tom Sanders – respectiv, trei sau patru pe săptămână. Dietetician Victoria Taylor de la Fundaţia Britanică a Inimii, a subliniat, însă, importanţa modului în care este consumat oul. În opinia sa, este mai indicat un ou poşat pe pâine decât cel prăjit, servit cu şuncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here