Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, în parteneriat cu Protoieria Panciu, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Primăria comunei Soveja și Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia”, organizează vineri, 22 martie 2019, începând cu ora 11.00, colocviul ”200 de ani de la nașterea poetului și omului politic Alecu Russo”.
Ca urmare a faptului că Balada ”Miorița”, o adevărată capodoperă a folclorului literar românesc, pe care criticul literar George Călinescu o plasează între operele fundamentale ale poporului român, a fost culeasă de poetul, prozatorul și eseistul român Alecu Russo în Munții Vrancei, la Soveja, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea provoacă elevii din clasele IX – XII la un concurs de creație literară cu tema ”Miorița-opera nemuririi noastre”, câștigătorii locurilor I, II, III urmând să primească tricouri realizate de către designerul Maressia – Alina Marica.
Colocviul ”200 de ani de la nașterea poetului și omului politic Alecu Russo” va avea loc la Casa de Hram a Bisericii Nașterea Domnului de la fosta Mănăstire Soveja și va avea următorul program:
– Ora 11.00 – In memoriam – slujbă de pomenire.
– Ora 11:10 – Deschiderea colocviului: alocuțiuni susținute de Primarul comunei Soveja, domnul Costică Ciolan, protopopul Protoieriei Panciu, preot Cristinel Popa, directorul executiv al DJC Vrancea, domnul Victor-Traian Negulescu, inspector general adjunct al ISJ Vrancea, domnul Aurel Șelaru.
– Ora 11:20 – ”Fatalism mioritic în cultura română”, temă prezentată de doamna profesor Ana Pițu.
– Ora 11:30 – ”Alecu Russo, o biografie” – evocarea poetului Alecu Russo – prezentare susținută de consilierul DJC Vrancea, domnul profesor Coviltir Sorin.
– Ora 11:40 – ”Alecu Russo la Mănăstirea Soveja” – temă susținută de preotul paroh Nechifor Gheorghe.
– Ora 11:50 – Balada Miorița în interpretarea Corului Pastorala.
– Ora 12.00 – Scenetă a elevilor Școlii Gimnaziale Soveja.
– Ora 12:20 – Premierea concursului de creație literară a elevilor claselor IX-XII ”Miorița – opera nemuririi noastre”.
Alecu Russo s-a născut pe 17 martie 1819 la Chișinău, Imperiul Rus. A început să scrie în limba franceză la vârsta de 20 de ani, dar a publicat numai în limba română între 1846 și 1856. Activitatea cea mai importantă a desfășurat-o în anul 1855 la revista România Literară a lui Vasile Alecsandri. Aici au apărut Cugetările, Amintirile și poemul Cântarea României. În perioada martie-aprilie 1846 este exilat la Mănăstirea Dragomirna, Soveja, unde descoperă Balada Miorița, o culege și o trimite spre publicare prietenului Vasile Alecsandri.
Comunicat Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea