Crunteanu (MADR): Am ajuns la 50% cu plăţile în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

0
48

Secretarul de stat în cadrul MADR, Daniel Eugeniu Crunteanu, a anunţat vineri, la Brăila, că plăţile în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 făcute prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au ajuns la 50%. „Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a plătit, până în momentul de faţă, către beneficiarii ei, dintr-un total de 8,13 miliarde de euro, cât are Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pe perioada 2014 – 2020, o sumă de 4,062 miliarde euro, practic am ajuns la 50% din program. Implementarea programului este, în acest moment, într-un punct extrem de important, şi am venit să vorbim despre locurile unde mai avem restanţe, unde mai avem întârzieri. Întârzieri sunt în zona de beneficiari publici şi pe cea de irigaţii, pe măsura 4.3”, a declarat Crunteanu.

Secretarul de stat în cadrul MADR s-a aflat vineri, la Brăila, pentru a dezbate stadiul implementării în judeţele Brăila şi Galaţi a Măsurii 4.3 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, componenta infrastructura de irigaţii, Brăila aflându-se pe primul loc la Măsura 4:3 cu 71 de proiecte câştigate, în valoare de 70 milioane de euro. „Pentru zona de sud a României, acest sector al irigaţiilor este unul extrem de important. Întrucât ne apropiem cu paşi repezi de perioada în care OUAI-urile vor solicita apă pentru irigaţii, am zis să mergem peste tot în ţară unde avem proiecte pe Măsura 4.3 şi să luăm proiect cu proiect şi să vedem care este stadiul fizic şi financiar şi ce probleme apar în implementarea acestui proiect. Avem un program naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, care în momentul de faţă are 47 de puncte de lucru pornite în care se lucrează. În cursul anului 2019, vor mai fi pornite încă 30 de şantiere”, a spus Crunteanu.

Daniel Eugeniu Crunteanu, care coordonează şi activitatea APIA, a precizat că, în prezent, pe campania din 2018, au fost făcute plăţi în procent de peste 93%. „Din punct de vedere al depunerii cererilor de plată pe campania 2019 am avut programaţi până ieri un număr de 139.038 de fermieri, din care s-au prezentat şi au fost introduşi în sistem 135.360 fermieri, care au în lucru o suprafaţă de 394.984 hectare”, a completat Crunteanu.

Prezent la vineri, alături de reprezentanţi ai primăriilor care au proiecte de irigaţii în desfăşurare, ai firmelor de consultanţă şi proiectare şi reprezentanţi ai firmelor de construcţii şi senatorul Ion Rotaru (PSD) şi deputatul Nicu Niţă (PSD). „Brăila este un judeţ agricol care are nevoie de reglementări, are nevoie de fonduri, are nevoie de sprijin în tot ceea ce se întâmplă în zona fermierilor. Au fost luate nişte măsuri bune şi, bănuiesc că toată lumea este de acord că, faptul că avem apă gratuit până la nivel de staţie este un lucru care nu s-a mai întâmplat şi a venit în sprijinul tuturor fermierilor, având în vedere că o udare ajungea, undeva la treapta a treia sau a patra, undeva la câteva milioane de lei bune. Judeţul Brăila era înainte de 1990 aproape integral amenajat pentru irigaţii, iar astăzi o zonă relativ mică mai funcţionează. Nu întâmplător s-a venit cu această măsură şi cu alte măsuri, care au generat fonduri şi susţinere pe parte de dotare şi de reparare a staţiilor de punere sub presiune, pe parte de echipamente. La echipamente ar trebui să ne gândim, dacă nu cumva, trebuie să prindem în măsurile următoare ceea ce înseamnă motopompe. Trebuie găsită o soluţie, pentru că sunt multe zone unde se poate iriga cu motopompe”, a declarat Rotaru.

Întregul articol pe https://bit.ly/2u9Emif

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here