Peste o mie de vrânceni au refuzat cardurile de sănătate din motive religioase sau de conștiință

0
600

Peste o mie de persoane din Vrancea au refuzat cardul de sănătate, invocând motive religioase sau de conștiință. Potrivit reprezentanţilor CAS Vrancea, din 2005 și până acum, la nivelul județului Vrancea au fost refuzate 1086 de carduri de sănătate. Persoanele au putut beneficia însă de servicii medicale, în baza calității de asigurat. Celor care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional, li se eliberează de către casa de asigurări de sănătate la care sunt luați în evidenţă, adeverinţa de asigurat cu o valabilitate de 3 luni de la data emiterii. Adeverința este eliberată la solicitarea asiguratului pe baza unei cereri, adresată casei de asigurări de sănătate la care acesta este luat în evidenţă și a copiei după actul de identitate.

Cererea, pentru prima solicitare de eliberare a adeverinţei, va fi însoţită de cardul naţional, în situaţia în care acesta a fost distribuit. În situaţia în care cardul naţional a fost returnat casei de asigurări de sănătate/CNAS anterior depunerii cererii de eliberare a adeverinţei de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, asiguratul va face menţiunea acestui fapt în declaraţia pe propria răspundere. Documentele pot fi transmise și prin serviciile poștale. În situația în care solicitantul nu se poate prezenta personal la CAS în vederea obținerii adeverinței înlocuitoare, poate fi reprezentat de o terță persoană pe bază de împuternicire notarială.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea deservește o populație de 388.495 persoane, din care 264.351 asigurați. Conform raportului de activitate pe 2018, publicat pe site-ul instituției, numărul total de asigurați are următoarea structură: 65.284 de salariați, 1.754 de persoane în concediu de creștere a copilului, 71.291 de pensionari, 967 de șomeri, 9.086 de persoane cu ajutor social, 6.217 de studenți, 4.726 de persoane cu handicap, peste 18 ani, 15.425 liber profesioniști, 71.739 de minori, 12.917 de coasigurați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here