INTERZIS la fose septice și WC în fundul curții! Garda de Mediu verifică branșările la rețelele de canalizare

1
3534

Toți locuitorii localităților unde există rețea de canalizare au obligația să se racordeze la aceasta, fiind interzise fosele septice, WC-urile din fundul curții. Situația racordărilor la sistemele centralizate de apă și canalizare este centralizată în această perioadă de primari, dar și de comisarii Gărzii de Mediu. Este o acțiune centralizată deoarece sunt obligații asumate la nivel european de către România prin Tratatul de aderare.

Primarii vrânceni au primit și o circulară de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în care se atrage atenția că toţi locuitorii localităţilor unde există reţea de canalizare au obligaţia să se racordeze la aceasta. Este o prevedere care se aplică localităților cu mai mult de două mii de locuitori echivalenți. Astfel, primarii trebuie să întocmească o listă cu persoanele fizice şi juridice care au acces la canalizare, dar nu s-au branşat la acesta. În paralel, Garda de Mediu are cuprins în programul de control pentru acest an verificarea racordărilor la rețelele de apă și canalizare. Ministerul Dezvoltării arată în circulară că România este foarte aproape de declanşarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor europene, care aveau termen de aplicare 31 decembrie 2018.

Obligativitatea racordării la sistemul de canalizare este prevăzută în articolul 31 din legea 241/2006, legea serviciului de alimentare cu apă și canalizare. Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate, dacă aceștia nu dețin stații de epurare avansată care respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural, se arată în actul normativ. Acesta prevede și sancțiuni usturătoare, de până la patru mii de lei, pentru cei care nu îndeplinesc această obligație. Conform legii, amenda este aplicată de comisarii Gărzii de Mediu. Constituie contravenție nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 31 alin. (14) și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei, se arată la articolul 39.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian, ne-a spus că au fost mai multe sesizări din partea primăriilor pentru cazuri în care oamenii refuzau să se branșeze la rețeaua de canalizare dar până acum nu a fost aplicată nicio sancțiune. În urma verificărilor, cei de la Garda de Mediu au constatat că multe cazuri era persoane care nu aveau venituri pentru a executa lucrările de branșare la rețeaua de canalizare. În schimb, au fost și persoane care s-au racordat la rețeaua de canalizare după ce au primit vizita comisarilor Gărzii de Mediu. Au fost cazuri de persoane fără posibilități financiare, cazuri pe care le-am transmis primăriilor, care au competențe să îi ajute pe oameni. Am avut și situații în care soluțiile de racordare implicau costuri ridicate, cu bazin, pompă. Am avut însă și cazuri în care, de exemplu, o societate nu dorea să se branșeze iar când am mers la ei, le-am arătat ce amenzi pot fi aplicate, au început procedura de branșare, ne-a spus comisarul șef al Gărzii de Mediu, Aurel Cristian.

La nivelul județului Vrancea, obligațiile de mediu și asigurarea rețelelor de canalizare sunt realizate prin proiectul Vranceaqua, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Etapa a II-a a proiectului are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248,380,370 euro. În etapa a doua a proiectului, denumit Vranceaqua-2, au fost incluse 38 de localităţi din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu în perioada 2018-2022. Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate.

Primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, spune că oamenii din localitatea pe care o conduce vor să se branșeze la rețeaua de canalizare. Oamenii din comună vor să se branșeze, am cereri din partea cetățenilor. Dacă stai de vorbă cu ei, le explici ce se întâmplă, atunci nu mai sunt reticenți, a spus primarul Moscu. Acesta a arătat că, atunci când au fost realizate rețelele de canalizare în mediul rural, una dintre problemele ridicate de oameni a vizat costul ridicat datorat utilizării apei pentru irigat sau la stropitul plantelor. Ori, în final, această problemă s-a rezolvat prin montarea de apometre la casă, pentru apa folosită în locuință și care, ulterior, ajunge în rețeaua de canalizare și un apometru pentru apa folosită la irigat în grădină, unde este o altă formulă de calcul.

De altfel, acest lucru l-a explicat și primarul Cristi Misăilă la întâlnirea cu oamenii din cartierul Mîndrești. În cazul caselor, a spus primarul, se montează două apometre, cu proiect aprobat de societatea CUP. Un apometru este pentru apa folosită în locuință iar al doilea este pentru apa folosită în grădină, unde se plătește canalizare doar pentru 20% din cantitatea consumată.

1 COMENTARIU

  1. Ce o sa se intample cu toate constructiile de la poalele Crangului Petresti spre Vanatori legate fiecare la cate o fosa septica situata in apropierea surselor care furnizeaza apa potabila ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here