Au fost reluate lucrările la sistemul de canalizare din Fitionești

0
185

Au fost reluate lucrările la sistemul de canalizare al comunei Fitionești. Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că a semnat ordinul de începere a lucrărilor încă de săptămâna trecută. „Au fost reluate lucrările la sistemul de canalizare al comunei Fitionești, iar ordinul de începere al lucrărilor l-am semnat la începutul acestei luni. Deja au fost finalizate lucrările la stația de epurare a apelor uzate, au fost făcute probele tehnice și totul decurge conform proiectului. Sper ca în luna iunie să finalizăm lucrările și să inaugurăm această investiție“, a precizat primarul Iordache Cazacu.

Acesta a reamintit că a fost scos la licitație proiectul de investiții privind extinderea rețelelor de canalizare în comuna Fitionești. Valoarea investiției este estimată la 1,2 milioane de euro, iar lungimea totală a rețelelor de canalizare este de 7,2 kilometri. Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a (PNDL). Primarul comunei, Iordache Cazacu, a declarat că prin implementarea acestui proiect fiecare gospodărie din localitate va fi conectată la sistemul de canalizare. „Am scos la licitație proiectul de investiții privind extinderea rețelelor de canalizare în comuna Fitionești. Practic, acest proiect vine în completarea altui proiect aflat în derulare, respectiv realizarea sistemului public centralizat de canalizare și stație de epurare, care va fi finalizat anul acesta. La finalizarea lucrărilor la cele două proiecte mai sus menționate, toți locuitorii comunei Fitionești vor fi racordați la sistemul de canalizare“, a afirmat primarul Iordache Cazacu.

Sistemul de canalizare va avea o lungime de 14 kilometri, o staţie de epurare şi staţie de vacuum. Primarul Iordache Cazacu a precizat că sistemul pe vacuum este unul foarte performant şi care va reduce cheltuielile de întreţinere cu 40 la sută. „Este un sistem performant care foloseşte o tehnologie pe vacuum. Practic, apele uzate sunt colectate de către staţia de vacuum, care le trimite către staţia de epurare unde vor fi procesate. Am ales această variantă deoarece cheltuielile cu mentenanţa vor fi mai mici cu 40 la sută faţă de un sistem clasic, iar consumul de energie electrică va fi mult redus“, a precizat Iordache Cazacu. Autorităţile locale au obţinut o finanţare de aproximativ 16 milioane de lei pentru construirea unui sistem de canalizare şi a unei staţii de epurare care va deservi întreaga comună. Finanţarea este asigurată de Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, prin HG 577/1997, privind canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate.

Primarul Iordache Cazacu a mai anunțat că a scos la licitație pe SEAP alte două proiecte. Este vorba de proiectul privind modernizarea șanțuri betonate în satul Ghimicești. Proiectul are o valoare de 650 mii lei, iar lungimea totală a acestor șanțuri va fi de 3,2 kilometri. În cadrul acestui proiect vor fi realizate inclusiv căile de acces către gospodării. Cel de-al doilea proiect scos la licitație este cel privind extinderea, modernizarea sistemului de alimentare cu apă în comuna Fitionești. „Este vorba de o investiție în valoare de 4,8 milioane de lei, care va consta în modernizarea rețelei existente, montarea a 1400 de apometre și construirea a 1400 de cămine pentru apometre. Practic va fi construit un cămin pentru fiecare apometru aferent fiecărei gospodării. Totodată, vor fi construite două bazine de inox cu o capacitate totală de 400 metri cubi, care se vor adăuga celor existente, vor fi montate regulatoare de presiune și va fi construită o stație de tratare a apei potabile“, a mai spus primarul Iordache Cazacu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here