Festivalul SXSW – Inteligenţa artificială, un posibil viitor star al industriei muzicale

0
36

Computerele nu vor umple probabil niciodată un stadion pentru un concert rock, dar sunt deja capabile să compună muzică şi fac acest lucru într-o manieră convingătoare, potrivit unei demonstraţii ce a fost realizată la Festivalul South by Southwest (SXSW) din Austin, un oraş din statul american Texas, informează AFP marţi.

În realitate, un album întreg a fost deja conceput cu ajutorul unui program de inteligenţă artificială (AI), intitulat „I am AI” şi lansat în toamna anului trecut de Taryn Southern (FOTO), actriţă şi cântăreaţă, care nu ştie însă să cânte la niciun instrument. „Pentru primul cântec, m-am confruntat cu multe dificultăţi: scriam cuvintele, aveam linia melodică, dar îmi era destul de greu să compun muzica”, a explicat tânăra artistă în cadrul unei reuniuni organizate la South by Southwest, un festival aflat la confluenţa dintre cinematografie, muzică şi inovaţie tehnologică. „În urmă cu doi ani, am auzit vorbindu-se despre muzica făcută de AI şi am cerut să fac un test cu Amper: în două zile, compusesem deja un cântec despre care aveam sentimentul că venea din mine însămi”, a relatat Taryn Southern.

Înfiinţată în 2014 la New York de un grup de ingineri şi de muzicieni, compania Amper face parte dintr-un colectiv de 10 start-up-uri care dezvoltă utilizări ale inteligenţei artificiale în domeniul muzicii. CEO-ul şi cofondatorul său, Drew Silverstein, nu are însă pretenţia să îi detroneze pe compozitorii umani. Amper se sprijină de altfel pe o uriaşă bază de date pentru a crea fragmente muzicale. „Ideea este de a permite tuturor să se exprime prin intermediul muzicii, indiferent de profilul şi competenţele lor”, a declarat Drew Silverstein.

Întregul articol pe https://bit.ly/2F9FEjT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here