Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat, în februarie, amenzi în valoare de 563.400 de lei în urma celor 9.366 de controale efectuate la nivel naţional în unităţi din industria agroalimentară, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate şi prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
Potrivit sursei citate, în urma neregulilor constatate au fost acordate 120 de amenzi în valoare de 563.400 de lei, cele mai mari fiind consemnate în judeţele Sibiu, de 101.200 de lei, pentru etichetare, igienă şi depozitare necorespunzătoare, dar şi în Gorj – 70.000 de lei, din cauza stării de igienă şi întreţinere necorespunzătoare a spaţiilor şi utilajelor, etichetare necorespunzătoare a produselor şi depozitarea nesectorizată a produselor alimentare refrigerate. De asemenea, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost date amenzi în valoare de 67.000 de lei, pentru că nu au fost remediate neconformităţile cu privire la neîntreţinerea spaţiilor unităţii şi au fost găsite produse alimentare neetichetate şi ustensile, recipiente şi utilaje în stare insalubră, lipsă echipament protecţie şi starea de sănătate a personalului nu era atestată etc.
Peste 45.000 de lei reprezintă amenzile aplicate în unităţile alimentare din judeţul Maramureş pentru comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat. La polul opus, cele mai mici amenzi au fost date la unităţi din judeţele Satu-Mare – 600 de lei, Arad – 2.000 de lei, Covasna – 2.000 de lei, Vâlcea – 2.200 de lei, Braşov – 2.600 de lei şi Bucureşti – 3.000 de lei.
Unităţile controlate de inspectorii ANSVSA îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.
Potrivi sursei citate, în urma controalelor realizate s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. Totodată, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate.