GALERIE FOTO: Conferințe privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună, la București

0
44

Senatorul PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei de Politică Externă din Senat, a prezidat, în perioada 7-8 martie, Conferința Interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună (PESC/ PSAC), care s-a desfășurat la București, sub egida dimensiunii parlamentare a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Acest eveniment a reunit aproximativ 300 de participanți, între aceștia numărându-se delegația Parlamentului European condusă de Ioan Mircea Pașcu, vicepreședintele Parlamentului European, președinți ai comisiilor de politică externă și apărare din statele membre și statele candidate, precum și alți invitați speciali din mediul academic și instituțional european și național.

Agenda conferinţei a cuprins patru sesiuni plenare care au acoperit o serie de subiecte importante în domeniul PESC/ PSAC, cum ar fi: importanța strategică a Mării Negre pe agenda UE, Parteneriatul Estic, instrumentele de cooperare şi finanţare dezvoltate în cadrul PSAC și angajamentul UE faţă de Balcanii de Vest, precum și patru ateliere de lucru structurate astfel încât să răspundă unor preocupări recente ale statelor membre: viitorul PESC/ PSAC din perspectiva Brexit-ului, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, mobilitatea militară și securitatea cibernetică şi războiul hibrid. Reuniunea a fost co-prezidată de Cristian-Sorin Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului – șeful delegației române, și de Ioan Mircea Paşcu, vicepreședintele Parlamentului European.

Ținând cont de faptul că lucrările conferinței au avut loc și pe data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, reprezentantele parlamentelor naționale și ale Parlamentului European care au participat la acest eveniment au decis semnarea unei declarații a femeilor. Prin intermediul acesteia, participantele și-au exprimat dorința de a-și împărtăși opiniile cu privire la geopolitica europeană și strategia de apărare. Acestea au declarat că dialogul, democrația, diplomația, dezvoltarea și apărarea pot juca un rol crucial în evitarea tensiunilor și soluționarea conflictelor. Aceste elemente reprezintă temelia păcii şi a siguranţei în lume, iar pentru  implementarea acestora lumea are nevoie de femei.

În finalul Conferinței Interparlamentare PESC/ PSAC, co-președinții au semnat o declarație comună cu privire la chestiunile de politică externă şi de securitate dezbătute. Declarația a fost una echilibrată și inovatoare, deschizând noi perspective de politică externă și de securitate și apărare pentru statele membre. Cu toate acestea, șeful delegației Parlamentului Greciei a susținut că o astfel de conferință ar trebui să se încheie cu adoptarea unor concluzii. În acest sens, senatorul Cristian Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru politică externă, a precizat că adoptarea unor concluzii ar avea, pe de o parte, un impact mai pronunţat asupra evoluției problematicilor actuale în domeniul politicii externe și al apărării, dar, pe de altă parte, a subliniat necesitatea susţinerii formatului propus de preşedinţia României, de a adopta o declarație a co-președinților.

Declaraţia finală, semnată de Cristian Dumitrescu și Ioan Paşcu cuprinde: Priorităţile şi strategiile PESC/ PSAC. Viitorul securităţii europene; Parteneriatul Estic – 10 ani de aspiraţii europene; Importanţa strategică a Mării Negre aflată pe agenda UE; Viitorul PESC/ PSAC din perspectiva Brexit; Strategia UE pentru Regiunea Dunării; Securitatea Cibernetică şi Războiul Hibrid; Mobilitatea militară, o provocare pentru dezvoltarea sinergiilor dintre NATO şi UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here