VIDEO și GALERIE FOTO: Restaurantele Spartan, o afacere de 28 milioane de euro și notă culinară tradițională

0
2012

După ce a practicat avocatura pe specialitate penală timp de 2 ani, Ștefan Mandachi avea doar 26 de ani atunci când a deschis un restaurant cu specific grecesc în Suceava. Ștefan Mandachi este românul care a printat – în 2018 și 2019 – mai multe milioane de afișe cu”România vrea autostrăzi” și este, totodată, creatorul campaniei naționale „#şîeu”, campanie menită să atragă atenția asupra necesității autostrăzilor în România.

În ceea ce privește restaurantele ”Spartan”, discutăm despre un brand 100% românesc, cu un meniu de bază consistent, compus din carne rotisată, pită grecească, produsă chiar în locațiile respective, sosuri fresh preparate cu ingrediente proaspete, sosul de legume cu 0% grăsimi și numai legume proaspete.

 

Preparatele Spartan, o cu totul altă viziune culinară

Specialitățile Spartan sunt inspirate din bucătăria grecească, însă modul de prepare este unul propriu.

Souvlaki-ul Spartan nu amintește de tradiționalele frigărui. În schimb, acest produs, foarte apreciat, se servește pe farfurie cu carne rotisată, cartofi prăjiți, ceapă roșie, salată și castraveciori murați. Sosurile reci și proaspăt făcute, ca cel de măsline obținut din ceapă proaspată tocată cu măsline și gogoșari murați, sosul de  usturoi cu lapte bătut, zeama de lămâi și usturoi proaspăt tocat, sosul dulce-acrișor ce conține murături produse după rețeta traditională la Suceava, sosul de legume și topping-ul tzatziki, reprezintă alegerea ideală pentru acest preparat.

Spre deosebire de lipia clasică, bucătarii Spartan folosesc lipia-pită și turta-pită, două sortimente ușor crocante ce sunt folosite la gyrosul clasic, cheese gyro și Leonidas pita.

De asemenea, Spartan folosește două tipuri de carne: pui marinat în legume și carne de vițel, berbecuț sau purcel frăgezit în iaurt. Carnea este frăgezită în iaurt înainte de fi lăsată la baiț. Aceasta este metoda prin care capătă o textură fragedă, ceea ce o face mai ușor de pătruns de celelalte ingrediente.

Baiț-ul este făcut din ceapă, morcov, ardei kapia, miere și usturoi. Pe lângă baiț, toate specialitățile Spartan pot fi combinate cu oricare din cele cinci sosuri Spartan create pentru a satisface gusturile tuturor clienților, chiar și marilor simpatizanți de sosuri iuți.

Mai mult decât atât, cheese gyros, salata fresh și platoul Persia pot fi servite și cu brânză, după preferință.

 

Fast-food-ul privit ca… parte din dietă

În ceea ce privește specialitățile Spartan, nu este cazul să vorbim despre un plus de calorii și carbohidrați, așa cum se întâmplă în cazul restaurantelor de tip fast-food.

Spre exemplu, Salata fresh Spartan este una din alegerile de bază pentru cei ce sunt la dietă. Are un conținut scăzut de calorii, este revigorantă mai ales în zilele călduroase și poate fi combinată cu sosul „multitudine de legume.” Sosul conține 0% grăsimi, fiind preparat din ingrediente naturale, incluzând roșii, morcovi, țelină, ardei kapia și o notă de ardei iute. Iar salata va fi doar ușor picantă în combinație cu acest sos.

 

Restaurantele Spartan sunt locul ideal pentru clienții în căutare de ceva nou, dar și pentru cei ce doresc o notă culinară tradițională.

În București, restaurantele Spartan se găsesc în mall-urile Sun Plaza și Mega Mall, precum și în centrele comerciale Cora Pantelimon si Orhideea. În țară, Spartan se află în aproape toate orașele mari, mai puțin în Sibiu, un oraș pe care îl iau în calcul pentru extindere. În anul 2019, Spartan intenționează să exploreze noi piețe din Europa, în momentul de față purtând discuții avansate pentru spații din Italia, Spania, Anglia, Ungaria, Polonia și Bulgaria.

Până acolo, însă, Spartan însumează o cifră de afaceri de aproximativ 28 milioane de euro la nivel de grup și peste 15 milioane euro pentru cele 19 locații proprii.

 

Spartan este din 2014 și în Focșani Mall, în zona de Food Court, vis-a-vis de Intersport.

Pentru mai multe informații, accesați pagina de Facebook – Spartan Romania și site-ul spartanrestaurant.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here