Tribunalul Uniunii Europene susţine accesul public la studiile despre glifosat

0
147
General view of the buildings of the Court of Justice of the European Communities

Tribunalul Uniunii Europene susţine accesul public la studiile privind efectele glifosatului, substanţă folosită ca ierbicid, transmit DPA şi Reuters. Instanţa a judecat două dosare prezentate de europarlamentari şi de un consultant independent cărora nu li s-a permis accesul la studiile respective. Pronunţarea de joi anulează două decizii ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) prin care a fost interzis accesul la rapoartele pe baza cărora EFSA a recomandat autorizarea utilizării glifosatului.

Studiile sunt legate de „proprietăţile cancerigene sau toxicitatea unei substanţe active care este efectiv prezentă în mediu”. Magistraţii europeni au apreciat că EFSA a greşit, punând interesele comerciale ale companiilor care au prezentat studiile mai presus de interesul public de a cunoaşte modul în care glifosatul poate afecta mediul. Glifosatul a fost produs sub denumirea comercială Roundup de compania Monsanto, achiziţionată în 2018 de grupul Bayer. Brevetul respectiv a expirat, iar acum şi alte firme, cum ar fi Dow sau BASF, comercializează ierbicide pe bază de glifosat.

În 2015, o agenţie din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a ajuns la concluzia că substanţa este cancerigenă, iar în 2017, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut interzicerea substanţei în ţara sa în termen de trei ani, respingând o decizie a Uniunii Europene prin care utilizarea a fost prelungită timp de cinci ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here