Slobozia Bradului, comuna cu cea mai ridicată natalitate; unele mame au 13 ani

0
421

24 de minore au născut anul trecut la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. Cea mai mică dintre mame avea 14 ani. Aparent, numărul de minore care au devenit mame în 2018 este în scădere, comparativ cu anul 2017. Potrivit statisticilor, numai în primele 11 luni ale anului 2017 au fost înregistrate 307 minore care au adus pe lume copii sau care erau în evidență, la maternitatea spitalului, cu sarcina în evoluție.

Majoritatea minorelor care nasc în spital nu au o sarcină supravegheată de un medic de familie sau de un specialist și provin din medii familiare precare. Mai mult decât atât, cele mai multe dintre fete au renunțat de mult la școală sau nu au frecventat-o deloc, nu știu să scrie sau să citească și nu figurează în nici un document ca cetățeni ai acestui județ, neavând certificat de naștere sau vreun alt act de identificare.

Vârsta foarte mică la care unele fete rămân însărcinate și dau naștere copiilor pune în pericol deopotrivă sănătatea lor, cât și pe cea a nou născuților. De multe ori, copilele-mame sunt nevoite să nască prin operație de cezariană. Totodată, după externare, nou născutul este într-o situație de risc, deoarece e greu de crezut că un copil poate fi îngrijit corespunzător de un alt copil.

În momentul internării și al externarii, minorele, majoritatea analfabete, nu sunt însoțite de reprezentantul lor legal, nu au întocmit actul de identitate, deși unele au 14 ani împliniți sau au actul de identitate expirat ori deteriorat. Acest lucru îngreunează actul medical și formalitățile pentru declararea nou-născutului. Conform legislației în vigoare (legea nr. 272/ 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, HG Nr. 1103 pentru aprobarea metodologiei privind realizarea obligațiilor ce revin autorităților administrației publice locale, instituțiilor și profesioniștilor implicați în prevenirea și intervenția în cazurile de copii aflați în situație de risc de părăsire sau părăsiți în unități sanitare), spitalul demarează procedurile pentru întocmirea actelor necesare mamei minore și nou născutului și încearcă găsirea tutorelui legal al acesteia, însă aceste proceduri sunt îngreunate de slaba colaborare pe care instituțiile abilitate o arată în astfel de cazuri.

Conform legii HG Nr. 1103/ 2014, în primele 24 h de la internare se face o sesizare scrisă către Poliție, Serviciul de asistență socială și Primăria de domiciliu a minorei, prin care se solicită sprijinul pentru întocmirea documentelor (dacă minora nu le are), pentru găsirea și înștiințarea familiei și a tutorelui legal și pentru monitorizarea minorei și a nou născutului după externare. Însă comunicarea cu aceste instituții este foarte greoaie. Asistentul social al spitalului face tot posibilul ca minora să nu părăsească spitalul decât însoțită de un tutore legal și face toate demersurile necesare pentru ca în momentul externării nou născutul să fie declarat la Starea Civilă.

Însă, sunt și cazuri în care tutorele legal al minorei nu este de găsit, minora nu are acte, iar eliberarea acestora este de durată și atunci aceasta părăsește spitalul împreună cu nou născutul nedeclarat, urmând ca ulterior să se prezinte la Starea civilă pentru a-l înregistra. Monitorizarea acestor cazuri trebuie efectuată de către Serviciul de asistență socială și Primăriile de domiciliu al minorelor. Îngrijorător este faptul că majoritatea minorelor au ca parteneri (soț) persoane majore. Acest fenomen este sub incidența Codului Penal, art 198, act sexual cu un minor.

 

Record de nou născuți la Slobozia Bradului

Cele mai multe mame minore provin din comunitățile de etnie ale județului. În 2017 aproximativ 350 de copii s-au născut în comuna Slobozia Bradului, 220 dintre aceștia fiind aduși pe lume de fete cu vârsta cuprinsă între 13-16 ani. Alți 310 copii s-au născut în 2018, cei mai mulți fiind aduși pe lume tot de mame minore.

Potrivit primarului comunei Slobozia Bradului, Iulian Dumitru, fenomenul ar fi înregistrat o ușoară scădere la nivelul județului, deoarece multe minore au plecat să nască în Germania. În acest ritm, cel mai probabil, în câțiva ani, copiii din Slobozia Bradului nu vor mai avea unde să meargă la școală, iar autoritățile vor fi nevoite să apeleze la unitățile de învățământ din comunele vecine.

Slobozia Bradului, situată la aproximativ 25 de minute de municipiul Focșani și alcătuită din satele Cornetu, Coroteni, Liești, Olăreni, Slobozia Bradului și Valea Beciului, este comuna vrânceană în care în ultimii ani s-au născut cei mai mulți copii.  Tot aici, locuitorii au demonstrat de-a lungul timpului că pot face bani din aproape orice. Fie că au pus pe picioare mici afaceri ce au la bază comerțul, fie că au dezvoltat microferme, au creat puncte de colectare a fierului vechi sau au plecat în străinătate, locuitorii din Slobozia Bradului au reușit să-și ridice case impunătoare, să aibă în curte cel puțin o autoutilitară și un autoturism și să întrețină familii numeroase.

În Slobozia Bradului comunitatea are nici mai mult nici mai puțin de 8.300 de membri. În satul Slobozia Bradului trăiesc 2.571 de oameni, în Coroteni trăiesc 932 de persoane, în Valea Beciului 751 de locuitori, în Liești 1.750, Cornetu 2.196 de locuitori, iar în Olăreni trăiesc 100 de suflete. Anul trecut, 1600 persoane erau înscrise la școală (1.498 de etnie romă și 102 români).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here