În contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Cultural-educațional, a organizat luni, 4 martie 2019, un eveniment inedit, în cadrul căruia au fost omagiați 45 de învățători din cele două județe, însoțiți de preoți care le-au fost elevi în școala primară. Manifestarea a avut loc la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian. În deschidere, Chiriarhul locului, împreună cu un sobor de părinți consilieri de la Centrul Eparhial, a săvârșit o slujbă de Te Deum. După oficierea serviciului religios, Pr. Cristian-Marius Dima – consilier la Sectorul Cultural-educațional, a menționat că această activitate omagială deschide seria proiectelor și evenimentelor care se vor desfășura în cadrul noului Program eparhial cultural-educațional din 2019, intitulat Veșnicia de la sat.
Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a adresat învățătorilor un cuvânt de binecuvântare, oferindu-le icoane și Diploma de vrednicie „Episcopul Dionisie Romano”, în semn de apreciere pentru activitatea didactică remarcabilă depusă pe altarul Bisericii și al Școlii. De asemenea, aceștia au primit din partea preoților pe care i-au format câte un buchet de flori. „Mă bucur nespus de mult că suntem cu toții părtași la un astfel de moment sacramental, de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra acelor persoane care aveau să îndeplinească un rol extrem de important pentru devenirea noastră ulterioară, ca oameni de nădejde pentru societate și Biserică. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dedicat anul 2019 omagierii satului românesc, cu o trimitere expresă la cei care au îndeplinit întotdeauna un rol primordial în păstrarea sănătății morale, spirituale și culturale a poporului român. Dacă primarii sunt chemați să se ocupe, în special, de prosperitatea materială a unui sat, a unei comunități, învățătorul, profesorul și preotul trebuie să se concentreze asupra componentei duhovnicești și cultural-educaționale a întregii obști creștine”, a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.
„Ne aflăm într-un moment deosebit de semnificativ și, privindu-vă cum stați împreună, învățătorii de odinioară cu învățăceii care, între timp, au devenit oameni mari, îmi dau seama cât de frumoasă este această priveliște, bucurându-ne cu toții, din adâncul sufletului, că eforturile pe care le-ați depus cândva s-au întrupat în formarea concretă a ucenicilor. Ceea ce am făcut noi astăzi este poate prea puțin; ne-am rugat lui Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, pace și bucurii cât mai multe, în pofida faptului că vremurile pe care le parcurgem sunt aparent mai bune decât cele trecute, dar mult mai complexe și mai dificile, din alte puncte de vedere”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Printre cei omagiați s-au numărat și doi foști profesori și directori ai Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, Pr. Manea Cristișor și Arhid. Mihalache Tudor, care a împlinit, în data de 25 februarie, venerabila vârstă de 85 de ani, precum și actualul director al renumitei școli teologice buzoiene, Pr. Prof. Gheorghe Sava-Popa.
Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă, în timpul căreia dascălii au cântat, au recitat poezii și au depănat amintiri din perioada petrecută la catedră.
Pentru mai multe IMAGINI accesați linkul https://bit.ly/2ESDSDr