GALERIE FOTO: Senatorul PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu, întrevedere cu ambasadorul Republicii Turce în România

0
95

Senatorul PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei de Politică Externă din Senat, s-a întâlnit, ieri, cu Volkan Bozkir, președintele Comisiei pentru politică externă din Marea Adunare Națională a Republicii Turcia. Președintele Comisiei pentru politică externă din Marea Adunare Națională a Republicii Turcia se află în România pentru a lua parte la lucrările Conferinței interparlamentare privind politica externă și de securitate comună și politica de securitate și apărare comună, ce se desfășoară la București, în perioada 7-8 martie.

La întrevedere a fost prezentă și E.S. dna Füsun Aramaz, ambasadorul Republicii Turce în România. Senatorul Cristian Dumitrescu a declarat că în cadrul acestei întâlniri a prezentat prioritățile părții române în cadrul Conferinței interparlamentare privind politica externă, referitoare la Parteneriatul Estic, cooperarea la Marea Neagră, procesul de aderare la UE a statelor din Regiunea Balcanilor de Vest și Strategia Dunării. „Am apreciat ca foarte importantă și necesară continuarea și aprofundarea sprijinului UE pentru Parteneriatul Estic, ca modalitate de a avansa consolidarea democrației și a statului de drept în țările care fac parte din acest spațiu. În acest sens, am făcut referire directă la Republica Moldova, stat cu care România are o legătură puternică. De asemenea, am afirmat importanța cooperării, prin prisma întăririi securității și a prosperității economice, între statele aliate și prietene, riverane Mării Negre, unde România și Turcia au un Parteneriat Strategic. Cu privire la procesul de aderare a statelor din regiunea Balcanilor de Vest la UE, am arătat sprijinul și interesul României pentru crearea unui spațiu de prosperitate economico-socială în această zonă, prin integrarea acestora în Uniune. Totodată, am apreciat că și procesul de cooperare a statelor riverane fluviului Dunărea, prin intermediul Strategiei Dunării, va asigura o creștere și intensificare a schimburilor economice și culturale din zonă, spre beneficiul general european“, a afirmat Cristian Dumitrescu.

Senatorul vrâncean a arătat că, în planul cooperării bilaterale româno – turce, a apreciat nivelul bun al relației dintre cele două state, bazate pe un Parteneriat Strategic și concretizat, în plan parlamentar, prin dialogul anual existent la nivelul Comisiilor pentru politică externă, în format trilateral, cu participarea Poloniei și care constituie o bună platformă de dezvoltare și aprofundare a colaborării. Referitor la relația UE – Turcia, senatorul Cristian Dumitrescu a prezentat disponibilitatea și deschiderea pentru continuarea procesului de negocieri, în măsura în care și Turcia este dispusă pentru aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here