GALERIE FOTO: Primarul Misăilă a discutat investițiile Primăriei cu focșănenii din zona de Nord

0
1197

Proiectele de investiții ale Primăriei Focșani au fost prezentate, ieri, în fața focșănenilor care locuiesc în zona de nord a municipiului. Întâlnirea primarului Cristi Misăilă cu locuitorii Focșaniului a avut loc în sala de ședințe a Administrației Finanțelor Publice Vrancea. La întâlnire au fost prezenți circa 50 de focșăneni, alături de consilieri locali, funcționari din cadrul Primăriei Focșani și societăților de utilități publice. Principalele probleme ridicate de focșăneni au vizat lucrările de reabilitare a străzilor din zonă, amenajarea locurilor de parcare, locuri de joacă dar și procedura pentru reabilitare termică a blocurilor cu fonduri europene.

Dezbaterile publice organizate de primărie pentru prezentarea investițiilor care urmează să fie derulate în municipiul Focșani sunt o etapă premergătoare aprobării în Consiliul Local a modului de folosire a excedentului de circa 30 milioane lei. Primarul Cristi Misăilă a arătat că, în lipsa unei legi de bugetului de stat, municipalitatea a pregătit un proiect de hotărâre privind modul în care vor fi cheltuiți cei 30 de milioane lei. Majoritatea, adică 25 milioane lei, vor fi alocați pentru proiectele de investiții pregătite de municipalitate, diferența urmând să fie alocată pentru a acoperi temporar golurile de casă provenite din decalajele între veniturile și cheltuielile secțiunilor de funcționare și dezvoltare în acest an. Acest proiect de hotărâre urmează să fie aprobat în ședința Consiliului Local din 18 martie. Practic, municipalitatea a recurs la această procedură pentru a putea semna contractele de execuție la diferite investiții pentru care a fost finalizată procedura de achiziție publică.

Una dintre investițiile noi pregătite de municipalitate este construcția unei grădinițe cu șase grupe, 150 de copii, pe strada Fraternității. Este un proiect mai vechi al municipalității la care trebuie actualizată proiectarea.

 

Este așteptat avizul de la Mediu pentru modernizarea Parcului Bălcescu

Primarul a prezentat și situația parcului Nicolae Bălcescu. Pentru această investiție a fost realizată proiectarea iar acum este așteptat avizul obligatoriu de la Agenția pentru Protecția Mediului înainte de realizarea achiziției publice a lucrărilor de amenajare. Primarul Misăilă a subliniat că vor fi refăcute aleile, va fi amenajat locurl de joacă, vor fi pergole pentru șahiști, vor fi reabilitate locul pentru skateboard și fântâna arteziană.

Tot anul acesta, se vor aloca fonduri pentru două proiecte de investiții necesare pentru zona centrală, respectiv amenajarea unei parcări subterane și supraterane la Electrica dar și cel de modernizare a Pieței Moldovei. Este vorba de două investiții mari pregătite de municipalitate pentru care este nevoie de documentații tehnice bine realizate și care să ofere soluții viabile pentru a rezolva problemele reclamate de focșăneni. De exemplu, în ceea ce privește proiectul de modernizare a Pieței Moldovei, proiectantul va trebui să găsească soluții pentru spațiile deținute acum de societăți comerciale.

 

Blocuri reabilitate termic cu fonduri europene

Una dintre problemele ridicate la întâlnire a vizat proiectul de reabilitare termică a blocurilor cu ajutorul fondurilor europene. Primarul Misăilă a spus că numărul de blocuri înscrise în acest program putea fi mai mare însă multe asociații și proprietari de apartamente au anunțat că renunță la proiect. S-a ajuns în această situație deoarece au existat multe dezinformări referitoare la costurile pentru proprietarii de locuințe, materialele folosite. Ori, a explicat primarul Misăilă, costurile pentru proprietari sunt mici și pot fi eșalonate pe o perioadă de zece ani. Primăria Focșani suportă mare parte din cheltuieli iar focșănenii ajung să plătească chiar și 3,5% din investiție dacă au venituri mici.

Se face un calcul pentru fiecare apartament, cu investițiile de care este nevoie, dacă are sau nu termopane și abia ulterior se poate ști suma de plată. Chiar și așa, calculele făcute de specialiști arată că este foarte avantajos pentru un proprietar să participe la acest proiect. De exemplu, pentru un cost de șase mii lei, banii trebuie plătiți primăriei Focșani pe o perioadă de zece ani, adică 50 lei lunar. Iar materialele folosite trebuie să fie conform normelor europene. Din fericire, există informații că va fi o nouă sesiune de proiecte pentru acest tip de investiții cu fonduri europene, iar Primăria Focșani așteaptă solicitări din partea asociațiilor de proprietari din municipiu.

 

Încep lucrările pe 49 de străzi

Primarul Cristi Misăilă a arătat că, anul trecut, municipalitatea a realizat o inventariere a străzilor din Focșani pentru care este nevoie de reabilitare și modernizare. În final au rezultat 82 de străzi, împărțite în zece loturi. Unele dintre acestea au parcurs deja etapa de aprobare a documentațiilor tehnice, au fost scoase la licitație și urmează să înceapă lucrările. Pentru altele sunt alocate fonduri în acest an pentru realizarea documentațiilor și demarea procedurilor de achiziție publică a lucrărilor de construcție. Edilul a explicat că anul acesta vor începe efectiv lucrările de reabilitare pe 49 de străzi din municipiu. Este vorba de proiecte unde a fost finalizată achiziția publică și trebuie dat ordinul de începere a lucrărilor sau semnat contractul de execuție. Însă acest lucru depinde de aprobarea banilor necesari derulării investițiilor.

Pe lista străzilor aflate pe lista de investiții pentru acest se află Cpt. Stoenescu, Revoluției, Aleea Sudului, Cpt. Crețu Florin, Aleea Parc, Panduri, Poligonului, Ion Basgan, Nicolae Săveanu, Cincinat Pavelescu, Focșa, Tănăsescu, Tinereții dar și continuarea lucrărilor pe străzile Popa Șapcă, G. Coșbuc, Ghinea Dorinel, Magheru, Dornișoarei, Teiului. Un alt lot este în cadrul proiectului  de reabilitare și modernizare a drumurilor locale din Focșani: Gloriei, Caragiale, Traian Ionescu, Moș I. Roată, Transilvaniei, Rodnei, Alecu Russo, Albinei, Cărăbuș, Jiliștei, 13 decembrie, Putnei, Diviziei, 1 Mai, Podgoriei, Ion Creangă, Alee Școlii, Aleea Florilor, Cartier CFR, Racoviță, N. Titulescu, Timotei Cipariu, Arh. I. Mincu, Muncitori, Miron Costin, Mărăști, D. Zamfirescu.

 

Astăzi are loc dezbaterea la Cinema Balada

Investițiile pregătite pentru municipiul Focșani vor fi prezentate de primarul Cristi Misăilă la dezbaterile publice organizate pe parcursul lunii martie pe marginea proiectului de buget pentru acest an. În cadrul întâlnirilor cu focșănenii vor fi prezentate obiectivele de investiții și proiectele cu finanțare din fonduri europene ce urmează a fi implementate în Municipiul Focșani în perioada următoare, care sunt în diverse stadii de elaborare. Focșănenii care vor să participe la aceste dezbateri publice trebuie să știe că municipalitatea a împărțit Focșaniul în șase zone, urmând să fie organizate cinci întâlniri. Cei mai mulți focșăneni sunt așteptați în data de 7 martie, la Cinema Balada, unde sunt invitați locuitorii din zonele 1 și 3.

 

Întâlnirile au loc conform următorului calendar:

– În data de 07.03.2019, începând cu ora 17:00, în sala de spectacol a Ansambului Folcloric „Țara Vrancei” – Cinematograful „Balada” (zonele 1 și 3 Centru – Bahne);

– În data de 11.03.2019, începând cu ora 17:00, în incinta Școlii nr. 8 (zona 5 Sud);

– În data de 14.03.2019, începând cu ora 17:00, în incinta Colegiului Economic „Mihail Kogalniceanu” (zona 4 Gară).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here