GALERIE FOTO: Nicolae Lungoci, un șef din alte vremuri la Întreprinderea de Confecții Focșani

0
3174

Cea mai renumită fabrică din județul Vrancea, dar și cea care a rezistat cel mai mult, Întreprinderea de Confecții Focșani, cu modificările ulterioare de nomenclatură (Incom, Vranco) se apropie rapid de împlinirea a șase decenii de existență, dintre care aproape treizeci de ani desfășurați în zilele grele ale tranziției postdecembriste, când au capitulat întreprinderi românești mai importante și mai puternice decât o biată unitate de industrie ușoară.

Cu bune și cu rele, această fabrică și specificul ei de activitate au fost și rămân în continuare un brand al județului nostru, alături de domeniul viticol și de cel forestier, chiar dacă multă pădure nu a mai rămas nici pe la noi,  în ciuda celor 200 000 de hectare lăsate moștenire de regimul comunist în 1989.  Azi, statul mai administrează prin Direcția Silvică sub 50 000 de hectare, iar această suprafață se pare că scade de la an la an.

Revenind la Întreprinderea de Confecții, despre ea știm sau putem afla că a fost înființată în 1963, a avut peste 5000 de angajați în vremurile de dinainte de 1989 și datorită ei o parte din Europa, mai ales Italia, Spania, Germania, a auzit de județul nostru. Aceste lucruri nu s-ar fi putut întâmplat fără o bună conducere și ar fi bine să aflăm câteva lucruri despre cel mai important cârmaci al acestei întreprinderi, un anume tovarăș Lungoci Nicolae, care a condus acest colos aproape douăzeci de ani și despre care unii povestesc că a fost un (…) foarte bun specialist.

Despre acesta, documentele consemnează sec următoarele: s-a născut la 13 martie 1933 în comuna Coțofănești, în prezent situată în județul Bacău. În 1945 a fost înscris la Gimnaziul din comuna Căiuți. A urmat apoi Școala Medie Tehnică Metalurgică din orașul Adjud unde s-a dovedit un elev bun la învățătură, inteligent și cu putere de muncă, cinstit, disciplinat și a avut o atitudine cuviincioasă față de profesori și colegii școlii. În octombrie 1952 s-a înscris și a urmat Facultatea de Industrie Ușoară, Secția confecții- țesături a Institutului Politehnic din Iași, obținând diploma de inginer textilist. După absolvire, a fost repartizat la Fabrica de Confecții Steaua Roșie din Sibiu,  apoi la Fabrica de Confecții din Călărași și din 1961 a ajuns la Fabrica de Confecții din Tg Jiu. După aceea, trecând pe la Combinatul Textil din Botoșani, din 1971 a fost transferat la Întreprinderea de Confecții Focșani, unde din mai 1972 a fost „uns”  director  al acestei unități. S-a dovedit un bun organizator al producției și muncii, prin folosirea judicioasă a spațiului existent. A dovedit spirit critic dezvoltat, acționând cu multă hotărâre pentru apărarea proprietății de stat și militând pentru îmbunătățirea stilului și metodelor de muncă, adoptând decizii operative.

Totuși, în activitatea sa a manifestat uneori rigiditate față de salariați, dar se pare că nu se putea altfel la mulțimea de angajați care semnau condica zilnic. În ceea ce o privește pe tovarășa Lungoci, l-a însoțit (…) în viață pe marele director, fiind pe rând secretar-dactilograf, dactilograf, operator controlor și în cele din urmă ajutor programator la I S E H Focșani. A dovedit o bună pregatire profesională, executând lucrări de calitate și la timp și s-a bucurat de respectul celor cu care a lucrat. În plus, nici nu a vrut să audă de vreo angajare la fabrica pe care soțul o conducea cu mână de fier și nici nu a binevoit să se înroleze în rândurile numeroase ale PCR. Din acte mai rezultă și alte informații despre viața profesională și personală a tovarășului Lungoci Nicoale, dar despre acest lucru pot povesti și numeroșii salariați care au lucrat înainte de 1989 și unii încă mai activează. Dar mai ales pot oferi relații cei din grupul de conducere de odinioară, anume dl Cioarec Dan, fostul director comercial, d-na Leca Cezarina Viorica -fostul director tehnic și de producție sau contabilul sef dl Buharu Titi….

Florin Marian Dîrdală, Arhivele Naționale Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here