Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Verificări la fostul Palat al Copiilor și fosta grădiniță 21 din Focșani

Direcția pentru Cultură Vrancea va efectua, astăzi, verificări la clădirile monument istoric Casa Macridescu, cunoscute de focșăneni ca fostul Palat al Copiilor și fosta grădiniță 21 din municipiu. Inspectorii Direcției au trimis notificări proprietarilor celor două clădiri pentru a putea verifica, astăzi, starea în care se află cele două monumente, măsurile care au fost dispuse pentru conservarea lor. Până în prezent au fost aplicate mai multe sancțiuni proprietarilor clădirilor, amendă și avertismente, fiind dispuse și măsuri care trebuiau aplicate de proprietari pentru a stopa degradarea monumentelor. Într-un răspuns la o solicitare transmisă de Monitorul de Vrancea, conducerea Direcției pentru Cultură arată că până în prezent nu au fost efectuate decât igienizări periodice a clădilor. Proprietarii celor două monumente istorice nu au luat până în prezent nici o măsură corespunzătoare stopării degradării și/sau reabilitării monumentelor istorice, cu excepția igienizării periodice a clădirilor și incintei, încercarea de a stopa accesul în clădiri prin blocarea căilor de acces cu plasă metalică și repararea/completarea parțială a sistemului pluvial. În scopul salvării de la distrugere a Caselor Macridescu sunt necesare, însă, intervenţii urgente de securizare, reabilitare, consolidare şi restaurare – obligație expresă a proprietarilor, potrivit prevederilor art. 36, alin. 1, lit. b din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, arată directorul Direcției, Traian Negulescu.

În ultimii cinci ani, inspectorii Direcției au efectuat 11 inspecții de verificare a stării de conservare a celor două monumente istorice, în temeiul prevederilor din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Cu ocazia verificărilor au fost constatate, la cele două monumente istorice, „degradarea structurală a tuturor componentelor arhitecturale, inclusiv ale componentelor artistice, distrugerea tâmplăriei interioare și exterioare, fisurarea, crăparea şi desprinderea tencuieli, deteriorarea soclului clădirii prin acţiunea apei din cauza sistemului pluvial nefuncţional sau insuficient reparat și a vegetației, lipsa totală sau parțială a pardoselilor, deteriorarea şi distrugerea împrejmuirilor şi căilor de acces; uşile, cercevelele şi geamurile lipsesc sau sunt distruse, fiind înlocuite într-un mod provizoriu cu plasă metalică, cele două imobile nefiind păzite sau securizate împotriva pătrunderii neautorizate, accentuarea oxidării învelitorii din tablă cu riscul distrugerii acoperişului şi pătrunderii masive a intemperiilor în structura clădirii”.

Direcția menționează că degradarea celor două monumente istorice s-a accentuat atât din cauza factorilor de mediu, cât și intervenției umane directe, în perioada anilor 2013-2014 fiind înregistrate 9 incendii la cele două Case Macridescu. Având în vedere starea de degradare și necesitatea salvării celor două monumente istorice reprezentative pentru municipiul Focșani, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a solicitat sprijinul Prefecturii județului Vrancea în gestionarea instituțională comună a situației celor două monumente istorice, prezentând în acest sens situația de la Casele Macridescu în ședința Comisiei de Dialog Social din luna februarie 2014, se arată în adresa Direcției de Cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?