Spitalul Județean Focșani implementează standardul internațional de management ANTI-MITĂ

0
3095

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani este prima unitate sanitară din județ și printre primele din țară care implementează standardul internațional Sistemul ISO 37001/2016 de management anti-mită și Serviciul audit de certificare, recertificare și supraveghere ISO 9001/2015. Decizia a fost luată pentru a crește eficiența, calitatea și corectitudinea actului medical desfășurat în unitatea sanitară. Acest standard urmărește impunerea în spital a unei culturi anti-mită și implementarea unor controalele adecvate în acest sens, care vor crește șansa de a detecta mită și de a reduce incidența acesteia. „Noi am reușit să facem exact ce au făcut cei de la Suceava. Este vorba despre o certificare ISO, care probabil că-n următorii ani va fi necesară în fiecare instituție. Noi deja am reușit să achiziționăm serviciile unei firme care se ocupă de așa ceva, certificată în România. Este o perioadă de implementare, apoi urmează perioada de certificare. Vom face niște proceduri la nivelul fiecărei secții în așa fel încât să stopăm orice posibilitate de luare de mită”, ne-a declarat managerul spitalului județean, Constantin Mândrilă.

Certificarea spitalului cu acest standard se va efectua în mai multe etape. Parcurgerea etapelor pană la obținerea certificării se va desfășura pe o perioadă de minim 12, maxim 24 de luni. Etapele certificării spitalului pentru Sistemul ISO 37001/2016 de management anti-mită sunt:

1.Aplicarea unui set de măsuri pentru identificarea, analiza și evaluarea riscurilor de corupție, operațiunile necesare pentru minimizarea riscurilor de mită, implementarea de mijloace de control financiare, nefinanciare, comerciale sau contractuale, inițierea de proceduri de raportare, monitorizare, semnalarea preocupărilor incorecte, investigare, audituri precum și măsuri de îmbunătățire și acțiuni corective, cursuri de pregătire pentru personal, efectuarea de evaluări periodice privind riscul de luare și dare de mită, verificarea antecedentelor referitor la partenerii contractuali, la personal sau la proiecte.

2.Implementarea standardului la nivelul spitalului, efectuarea de audituri interne care să presupună identificarea conformitătii actvității spitalului cu cerințele standardului

3.Certificarea spitalului propriu-zisă.

Aceste standarde vor ajuta la punerea în aplicare a unor măsuri rezonabile pentru a preveni, a detecta și a lupta împotriva mitei, crescând astfel calitatea actului medical desfășurat în Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here