Oamenii de ştiinţă au identificat un anticorp capabil să neutralizeze cele trei tulpini ale virusului Ebola care afectează oamenii, o descoperire importantă în cadrul eforturilor de realizare a unui vaccin universal împotriva acestei boli adesea fatală, potrivit unui studiu citat marţi de AFP. Anticorpul a fost identificat în corpul unui supravieţuitor al celei mai grave epidemii de Ebola înregistrate până în prezent, în urma căreia şi-au pierdut viaţa peste 11.000 de persoane în Africa de Vest între 2013 şi 2016. Cu ocazia acestei epidemii a fost dezvoltat un vaccin experimental. Un studiu pe scară largă, efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în Guineea în 2015, a demonstrat că acesta a avut un rol protector important, însă doar împotriva uneia dintre tulpinile virusului. Acelaşi vaccin este utilizat în prezent în cadrul unei campanii de vaccinare desfăşurate în Republica Democrată Congo (RDC), ţară afectată de o nouă epidemie ce a provocat moartea a cel puţin 500 de persoane.
Anticorpul descoperit de cercetătorii americani ar putea constitui un progres semnificativ către dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva celor trei tulpini ale virusului Ebola care afectează oamenii (alte două tulpini transmit boala doar la primatele non-umane), se arată într-un articol publicat luni în jurnalul Nature Structural and Molecular Biology. Potrivit lui Kartik Chandran, profesor de imunologie la Facultatea de Medicină Albert Einstein din New York, echipa sa a reuşit să identifice „călcâiul lui Ahile” al virusului. Analizând acest anticorp – despre care se ştia că poate neutraliza două tulpini de Ebola -, cercetătorii au reuşit să demonstreze că ar putea fi ocolit sistemul de apărare al celei de-a treia tulpini a virusului. „Structura moleculară demonstrează că anticorpul este capabil să ajungă la un buzunar ascuns” al virusului, a explicat pentru AFP Erica Ollmann Saphire, de la Institutul pentru Imunologie La Jolla din California.
Folosind această strategie, care dejoacă strategiile virusului, ”anticorpul poate viza în mod eficient o ţintă comună pentru toate varietăţile de virus Ebola”, a adăugat ea. Virusul Ebola poate fi transmis chiar şi prin cel mai superficial contact cu fluidele corporale ale persoanelor infectate sau decedate recent. Cu simptome precum febră şi hemoragie severe, acest virus este fatal în proporţie de 30% până la 90% dintre cazuri, în funcţie de natura epidemiilor şi de tipul virusului.