Carmen Dan: Am reuşit să convingem oficialii europeni că e nevoie de cărţi de identitate uniforme, cu măsuri de securitate suplimentare

0
128

Preşedinţia română a Consiliului UE a reuşit să convingă atât statele membre, cât şi Parlamentul şi Comisia Europeană că este nevoie de cărţi de identitate uniforme şi cu măsuri de securitate suplimentare, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. „Cărţile de identitate vor trebui produse în format uniform de tip card de credit şi vor avea o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip. Toate aceste elemente sunt necesare în condiţiile în care cărţile de identitate sunt folosite şi pentru trecerea frontierei”, a spus Carmen Dan, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.

Ea a arătat că, în plan naţional, MAI a pregătit deja un proiect pe această temă, prin care să adapteze legislaţia naţională la cerinţele europene, care în prezent se află în Parlament. „Până acum, în cele două luni care s-au scurs de la preluarea preşedinţiei rotative, experţii Ministerului Afacerilor Interne, atât din ţară, cât şi cei de la Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană, au finalizat în formatul de trialog, Parlament – Consiliu – Comisie, cinci dosare, obţinând acordul pentru patru dintre acestea”, a afirmat Carmen Dan. Ea a vorbit şi despre obţinerea acordului politic în privinţa pachetului legislativ legat de interoperabilitatea sistemelor de informaţii – care reprezintă un mare pas înainte spre obţinerea unei acţiuni integrate pentru garantarea siguranţei cetăţenilor europeni.

Ministrul a precizat că, în acest sens, la nivelul Uniunii Europene, va fi înfiinţat şi operaţionalizat un portal european de căutare, care va permite autorităţilor competente să facă interogări simultane în mai multe sisteme de date ale UE. „Concret, poliţiştii din orice stat membru UE vor putea cu o singură căutare să primească informaţii despre persoana verificată din toate bazele de date existente la nivelul Uniunii. Acest lucru va face mult mai uşoară depistarea persoanelor căutate pentru diferite infracţiuni şi chiar a suspecţilor de activităţi din sfera terorismului şi va contribui la prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale”, a mai declarat Carmen Dan.

Ea a arătat că un alt dosar important pentru care s-a reuşit obţinerea unui acord este propunerea de directivă de stabilire a normelor de utilizare a informaţiilor financiare şi de altă natură pentru prevenirea şi depistarea anumitor infracţiuni. ”La momentul preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, negocierile erau în impas, dar România a reuşit să pună în concordanţă punctele de vedere ale Consiliului Uniunii, Comisiei şi Parlamentului European şi să finalizeze acest dosar”, a mai spus ministrul.

Carmen Dan a precizat că pentru negocierea propunerii de regulament privind ofiţerii de legătură în materie de imigraţie au avut la dispoziţie un timp foarte scurt, de numai 12 zile. „Totuşi, în urma discuţiilor din trialog am obţinut acordul politic, lucru ce va întări rolul reţelelor de ofiţeri de legătură în procedurile de returnare şi reintegrare a migranţilor în ţările de origine. Ne-am propus un proiect ambiţios la preluarea preşedinţiei Consiliului, acela de a trata problema migraţiei acolo unde ea apare, nu doar în Europa. Acesta este un prim pas concret realizat în acest sens”, a menţionat Carmen Dan.

Ea a arătat că s-a reuşit finalizarea negocierilor în Consiliu şi a avut loc primul trialog politic cu Parlamentul European şi Comisia în privinţa Regulamentului FRONTEX. „Vrem astfel să obţinem o agenţie FRONTEX mai puternică şi capabilă de acţiune rapidă şi suport pentru statele membre, în vederea întăririi securităţii la frontierele externe ale Uniunii. În privinţa propunerii privind conţinutul cu caracter terorist online am stabilit deja cu Parlamentul European şi Comisia Europeană un calendar ambiţios de negociere”, a subliniat Carmen Dan.

Potrivit acesteia, trebuie să existe măsuri pentru împiedicarea tinerilor şi copiilor să se lase atraşi de propaganda reţelelor teroriste. „Ultimii ani ne-au demonstrat că pericolul radicalizării teroriste este mare în rândul tinerilor şi eliminarea conţinutului terorist din spaţiul online este o măsură pe care trebuie să o luăm urgent. Doar aşa ne putem proteja în faţa acestui flagel care a lovit Europa de mai multe ori în perioada recentă”, a adăugat ministrul de Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here