România are cu cine se mândri. De data aceasta nu cu un sportiv sau elev eminent, ci cu un polițist vrâncean. Agent șef principal de poliție Claudius Cobzaru, din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Vrancea, face cinste Poliției Române, vrâncenilor, dar și românilor de pretutindeni.
Agent șef principal de poliție Claudius Cobzaru are 44 de ani și se află în misiune la Roma. El a intrat în atenția opiniei publice după ce, împreună cu un coleg din Constanța, aflându-se în timpul liber, a salvat mai multe persoane care erau agresate de fanii echipei de fotbal Sevilla. Cei doi polițiști români au intervenit de urgență atunci când au văzut că mai multe persoane sunt agresate de suporterii spanioli. Printre persoanele salvate s-a numărat și o mamă cu un copil în brațe.
Printre primii 50 de absolvenți, dintr-un total de 1200
Deși tatăl său, colonel de armată, și-ar fi dorit ca unicul fiu să-i calce pe urme, alegând o carieră militară, acesta a ales să devină polițist. „Tatăl, fiind ofițer de armată, s-a mutat în municipiul Focșani în 1976, când aveam eu 2 ani. Pot spune că sunt focșănean. Am copilărit în municipiul Focșani, unde am urmat și Colegiul Național Unirea, pe care l-am absolvit în anul 1992. Am făcut apoi stagiul militar obligatoriu, după care, în anul 1995, fără să știe tatăl meu, care era colonel de armată, am dat examen la Școala militară de subofițeri de poliție de la Slatina, unde am fost admis printre primii. Tatăl meu nu a fost de acord și o perioadă chiar nu a vrut să vorbească cu mine, pentru că el avea alte planuri cu mine, voia să urmez o carieră în MApN. Din păcate, nu m-am dus să dau examen la Academia de Poliție, lucru pe care-l regret acum. În Școala de Poliție nu mi-a fost greu să mă adaptez, pentru că făcusem armata. În anul 1996 am absolvit Școala militară de subofițeri, printre primii 50 de absolvenți dintr-un total de 1200, și am fost repartizat la Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea. Mi-am dorit să vin în Vrancea, pentru că iubesc Vrancea”, mi-a povestit curajosul polițist focșănean.
Nou născut salvat de la moarte
Pe 1 octombrie 1996 a fost repartizat la Postul de Poliție Tulnici, ca ajutor de șef de post, unde și-a desfășurat primii trei ani din carieră. Mi-a mărturisit că la acea vreme, fiind crescut la oraș, i-a fost oarecum greu să se adapteze la țară. „Oamenii sunt deosebiți în zona aceea și chiar și acum, după 20 și ceva de ani, mă duc cu plăcere acolo. Au fost multe evenimente, dar îmi amintesc în mod deosebit de unul anume, care s-a petrecut în acei ani, în care am lucrat la Tulnici. Într-o noapte m-am deplasat împreună cu doi colegi, ca urmare a unei solicitări, în satul Fundătura, unde am găsit, în jurul orei 02.30, o femeie cu un nou născut într-o geantă, înfășurat în mai multe cârpe. Se ducea să-l abandoneze într-un loc retras, întrucât fiica ei îl născuse din flori, cum se zice la țară. Putem spune că am salvat acel copil și în prezent este o domnișoară foarte frumoasă și chiar a fost botezată de unul dintre cei doi colegi cu care eram atunci”, a rememorat agent șef de poliție Claudius Cobzaru.
După cei trei ani petrecuți la Tulnici, agent șef principal de poliție Claudius Cobzaru a fost transferat la postul de poliție Tâmboiești, unde a lucrat până la 1 mai 2001. „Acolo am găsit o comună cu specific total diferit, unde aveam foarte mulți cetățeni, în jur de 20 și ceva de persoane, care fuseseră condamnați anterior pentru omor, pentru tentativă de omor. Vrâncenii sunt oameni minunați, dar fiecare comunitate are elementele ei certate cu legea”, spune polițistul vrâncean despre anii în care s-a format profesional.
Primul în apartamentul unui tânăr care și-a măcelărit familia cu securea
Din 2001, agent șef de poliție Claudius Cobzaru a fost transferat la Poliția Municipiului Focșani, unde a lucrat timp de un an și jumătate ca agent de ordine. Spune că a prins vremuri grele, când în tot municipiul Focșani erau doar două mașini de intervenție: „Îmi amintesc un caz extraordinar, care m-a marcat. Am ajuns primul la fața locului, când a fost celebra crimă de pe strada Miron Costin. Nu știam ce să facem mai întâi, trebuia să acordăm primul ajutor victimelor, care erau într-o stare foarte gravă… Din păcate, unul dintre tineri era căzut sub ploaia de lovituri de secure a fratelui său, mama și bunica la fel, dar, din fericire cele două trăiesc și-n ziua de azi. După eveniment, mi-am dat seama că era vorba despre familia unui domn pădurar din comuna Tâmboiești, cu care lucram și mă întâlneam în fiecare zi, dar atunci nu ne-am dat seama și nu i-am recunoscut, din cauza rănilor suferite. Asta s-a întâmplat la începutul carierei mele. Eu consider că un polițist se formează în cinci ani de zile, iar un polițist bun îl formezi după 10-15 ani. Experiența se capătă prin cazurile la care participi, învățând foarte mult de la colegii cu care lucrezi. De-a lungul carierei am învățat de la toți și chiar le mulțumesc tuturor. Am știut să fur de la fiecare câte ceva”.
17 ani de când lucrează la Investigații Criminale
Din anul 2002, agent șef principal de poliție Claudius Cobzaru s-a mutat la Serviciul de Investigații Criminale, ca urmare a sugestiilor venite din partea comisarului șef Dumitru Movileanu. „Pot spune că am întâlnit adevărați profesioniști acolo, de la care am învățat extraordinar de mult. Și aici mă refer la domnul comisar șef Bocu Gheorghe, care era specialist pe omoruri, domnul comisar șef Cîrjică Marian, care ulterior mi-a fost și șef de serviciu, domnul comisar șef Movileanu Dumitru, care a și pus ochii pe mine și m-a adus la Serviciul de Investigații Criminale, aflând în ce comune dificile am lucrat. Eu port un respect deosebit tuturor structurilor de poliție, toți au rolul lor, dar pot spune că regina poliției este Serviciul de Investigații Criminale, pentru că aici te întâlnești cu tot felul de spețe, începând de la cel mai mic furt, până la un omor deosebit de grav, persoane urmărite, dispăruți… Ca să poți să lucrezi bine în domeniul de Investigații Criminale trebuie să cunoști câte puțin din tot. Anul acesta împlinesc 17 ani de când lucrez numai în cadrul structurii de Investigații Criminale al IPJ Vrancea. Eu lucrez pe linia de urmăriți. Mi-a plăcut să particip la absolut toate cazurile unde a fost nevoie și să-mi ajut colegii indiferent de ramura de investigații criminale. Nu vreau să ies la pensie prea curând, consider că la 45 de ani este fix perioada optimă pentru a oferi din experiența mea celor mai tineri”, a mai spus polițistul focșănean.
Urmărit prins după aproximativ opt ani de cercetări
Agent șef principal de poliție Claudius Cobzaru nu se află pentru prima dată într-o misiune în afara țării. În perioada martie-aprilie 2009 a fost specialist operativ al Poliției Române la Questura Torino – Squadra Mobile (Chestura Torino – Echipa Mobilă), timp în care a desfășurat activități de sprijin pentru combaterea criminalității săvârșite de cetățenii români.
„Am încercat întotdeauna să-mi fac treaba bine și am avut multe arestări bune, ca să le zic așa. Asta este activitatea noastră și aici nu mă refer la faptul că suntem plătiți în sensul ăsta, ci ăsta este jurământul pe care noi l-am depus la încadrare, asta trebuie să facem. Eu am jurat să fac treaba asta. Știu de la tatăl meu că jurământul trebuie respectat până la finalul carierei și poate chiar și după.
Am avut un caz de persoană urmărită, la care am lucrat cel puțin 7-8 ani acasă, la Focșani, fiind dosarul meu în lucru. Am adunat în acele două volume sute de pagini, pe care le visam și noaptea și când am venit în Italia, la 1 octombrie 2017, am reluat activitățile cu privire la aceeași persoană, țineam legătura cu colegii și le spuneam: vezi în dosarul 2, fila nr. X, găsești următorul lucru, trimite-mi-l te rog! Am reușit după alte nouă luni de lucru aici, împreună cu colegii mei italieni, să arestăm persoana, care era pe lista urmăriților din România. Începând cu data de 1 octombrie 2017, îmi desfășor activitatea în Italia, pentru că între MAI și Italia sunt protocoale de cooperare, precum și între IGPR și Departamentul de Siguranță Publică din Italia, care prevăd acordarea de sprijin colegilor din Italia pentru combaterea criminalității comise de cetățenii români. România este un stat de nădejde al tuturor statelor membre UE. Majoritatea românilor care sunt în străinătate sunt oameni integrați perfect, care au job-uri, care își câștigă cinstit banii. În Italia sunt înregistrați, cu documente legale de ședere, 1.200.000 de cetățeni români. Criminalitatea comisă de cetățenii români în Italia a scăzut foarte mult. În ultimii ani, Poliția Română a avut în jur de 80 și ceva de polițiști detașați în Italia și activitatea polițiștilor detașați este foarte apreciată de partenerii străini. Toți colegii români care au fost aici au fost primiți foarte bine de către colegii italieni, pentru că au demonstrat că sunt profesioniști. Criteriile de selecție sunt foarte stricte și putem spune că ajung polițiști foarte pregătiți. Comparativ cu anii trecuți, criminalitatea săvârșită de cetățenii români în Italia s-a redus cu 50%”, a precizat polițistul.
Una dintre părerile sale de rău este că nu și-a văzut fiica din 2017, aceasta fiind stabilită în Irlanda: „Eu am învățat italiana de unul singur, iar fiica mea a învățat coreeana de una singură. I-am spus fiului meu că dacă nu simte că iubește această meserie, să nu se facă polițist. În meseria asta, dacă nu iubești ceea ce faci și dacă nu pui suflet, e degeaba. Dacă ai văzut pe stradă o faptă care încalcă legea, trebuie să intervii pe moment, nu poți spune «stai că sunt cu soția, cu copilul». Vă povestesc că eram cu soția și copiii în microbuz, stăteau lângă mine, m-am ridicat și atâta le-am șoptit: nu sunteți cu mine! Și am sărit, pentru că am observat un cetățean care era cu mâna în buzunarul altuia. Nu există teamă, pentru că este înfrântă de instinctul de polițist și adrenalină. Am avut foarte multe intervenții în afara programului. Orice polițist ar trebui să facă așa ceva. Îți trebuie în primul rând seriozitate, indiferent ce ai face tu în timpul liber. În relația cu colegii, cu șefii, cu cetățeanul de rând, trebuie să dai dovadă de multă seriozitate, pentru că dacă omul simte ceva, ești privit altfel“.
„Eu nu sunt un erou. Eu sunt un polițist”
Agent șef principal de poliție Claudius Cobzaru le este recunoscător oamenilor alături de care a lucrat de-a lungul carierei sale și celor care fac parte în prezent din structura de Investigații Criminale a IPJ Vrancea.
„Munca de polițist este o muncă de echipă, eu fac parte dintr-o echipă extraordinară, cea a Serviciului de Investigații Criminale Vrancea. Toți suntem tineri și chiar s-a creat o echipă extraordinară în frunte cu domnul Enescu. Vreau să le mulțumesc pe această cale, am învățat foarte multe de la ei! Am 23 de ani de experiență și unii polițiști mai tineri îmi mai cer câte o părere. Trebuie să împărtășești la toată lumea, nu să ții pentru tine. Eu nu sunt erou. Eu sunt un polițist. Instinctul mi-a ordonat să intervin. Menirea noastră este să protejăm cetățenii. La noi în țară ar trebui să se schimbe mentalitatea oamenilor vizavi de polițiști. Lumea ar trebui să știe că Poliția Română nu mai e acea miliție pe care o știau înainte. Poliția Română nu mai e așa, nu mai sunt acei oameni care erau atunci, au ieșit la pensie. Examenele de admitere în școlile de poliție sunt foarte grele. Nu mai sunt acei milițieni care erau o dată. Am lucrat și eu cu oameni cu patru clase, care-mi erau șefi. Trebuie să fim priviți altfel, noi suntem în slujba cetățenilor. Eu nu suport când aud un părinte spunând: Vezi ce faci, că o să chem poliția! Este o mare greșeală. Copilul trebuie învățat de mic să știe că în polițist poate avea încredere. Încet, încet din poliție s-au cernut elementele negative. Știți cine își dorește cel mai mult să scape de acele elemente negative? Noi, polițiștii, care suntem cinstiți și onești. Noi vrem să scăpăm de ei și chiar orice cetățean ar trebui să ne ajute să facem asta”, spune omul legii.
Felicitat de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan
Salvarea unui grup de turiști englezi i-a adus polițistului focșănean unele dintre cele mai importante felicitări pe care le poate primi un om al legii în cariera sa.
„Eram împreună cu un coleg de serviciu, polițist român, el fiind aflat la finalul misiunii și am hotărât să-i sărbătorim încheierea misiunii cu succes. Ne aflam la hotelul unui român extraordinar, vrâncean. Eram în holul hotelului și stăteam de vorbă, când am auzit zarvă mare de afară. Strigăte, urlete efectiv! Ne-am ridicat imediat și am ieșit să vedem ce se întâmplă. Două sau trei persoane, cu cagule, bâte și mănuși, au trecut în fugă, prin fața noastră. Am crezut că este vorba de o tâlhărie și ne pregăteam să intervenim. Când ne-am uitat în dreapta, am mai văzut circa 30-40 de persoane la fel. S-a iscat un adevărat măcel în zonă, suporteri spanioli cu suporteri italieni. În apropierea hotelului am observat un grup de turiști englezi, foarte speriați. Erau în jur de 15 persoane, femei, copii și bărbați. Strigau, nu știau ce să facă, femeile plângeau. Ne-am dus la ei, le-am spus că suntem polițiști și i-am băgat în recepția hotelului și i-am cerut recepționerului să închidă ușile și să tragă grilajul după noi. Noi trei ne-am întors înapoi în piață. L-am rugat pe vrânceanul nostru, patronul hotelului, să sune la 113, numărul de urgență al poliției și să anunțe evenimentul. În momentul în care au apărut primele patrule de poliție, suporterii au început să arunce cagulele, mănușile și bâtele și să le abandoneze pe stradă. Dispăreau câte doi-trei. Trei dintre ei au aruncat cagulele lângă noi și s-au ascuns într-un un magazin micuț. Împreună cu colegul, i-am reținut imediat și i-am predat colegilor italieni care erau acolo. Aceștia au rămas foarte surprinși că nu știau cine suntem, noi fiind îmbrăcați civil. Le-am spus că suntem polițiști români. După ce a venit plutonul de intervenție și șeful echipei de la DIGOS, am explicat cine suntem, ne-am legitimat. Am arătat locurile în care erau aruncate probe, l-am condus la hotel, unde i-am pus la dispoziție toate imaginile surprinse de camerele de luat vederi. Au fost foarte mulțumiți de felul în care am procedat noi și ne-au mulțumit. Turiștilor le-am spus că suntem polițiști români și au fost impresionați. I-am auzit spunând: We love Romania! M-am simțit foarte satisfăcut că am putut să ofer acest ajutor, chiar dacă anumite voci ne-au spus că ceea ce am făcut a fost foarte riscant. Luni dimineață, după ce a fost făcută publică povestea, când am intrat la muncă, în jur de 20-30 de colegi italieni s-au ridicat în picioare și m-au aplaudat. A fost o senzație extraordinară. Eu nu consider însă că am făcut ceva extraordinar. Orice polițist ar trebui să facă asta. Am primit sute de mesaje de mulțumiri, de felicitări, de la toți prietenii, de la toți amicii. Am fost sunat personal de doamna ministru Carmen Dan, care a ținut să mă felicite și să-mi mulțumească pentru toată activitatea. Pentru un polițist este un lucru extraordinar să fii sunat de șeful tău cu cel mai mare rang. Asta îmi demonstrează aplecarea conducerii Ministerului către noi, cei de jos, și către activitatea noastră. Tot ceea ce facem noi, în timpul programului de lucru, dar și în afara sa, se vede ca făcând Poliția Română. Trebuie să demonstrăm că instituția din care facem parte este o instituție de elită. Avem polițiști în toată Europa. Ministerul de Interne este un partener de nădejde al tuturor comunităților europene, în combaterea criminalității și peste tot activitatea noastră a fost apreciată”, a spus agent șef principal Cobzaru.
Participant la zeci de misiuni de preluare a urmăriților arestați în state ale UE, polițistul vrâncean va mai rămâne în Italia până în ianuarie anul viitor, când se va întoarce acasă: „M-am integrat foarte bine aici și asta este a doua țară pe care o iubesc, după România. În primul rând iubesc România, cu tot ce înseamnă ea, bune sau rele! Iubesc la România începând de la trotuarul pe care merg, muntele, marea, totul este minunat! Oamenii sunt extraordinari! Am spus întotdeauna că sunt român și-mi iubesc țara. Acolo vreau să-mi odihnească oasele, când o fi vremea. Majoritatea românilor noștri sunt perfect integrați aici, își câștigă cinstit pâinea. Sunt oameni respectați. Am colegi italieni care-mi spun că nu au întâlnit români răi. Avem aici ingineri, profesori, medici, eu am o amică care predă la Școala de Poliție din Roma. Noi suntem integrați perfect în această comunitate. Ambasada României vine permanent în sprijinul cetățenilor români, de asemenea Ministerul de Interne depune eforturi pentru românii din străinătate”.
Una dintre cele mai importante arestări din ultimii ani la care agent șef principal Claudius Cobzaru a participat a fost cea a lui Camil Mătase, bărbatul cu cetăţenie română şi americană care şi-a ucis soţia şi un fiu în Texas. „A fost arestat de mine, împreună cu un coleg de la Serviciul de Investigații și colega de la Postul de Poliție Tulnici, într-o vilă la Lepșa. Cunoșteam zona ca pe buzunarele mele. A fost una dintre puținele arestări la care am intrat cu cartuș pe țeavă. Am pus fata să supravegheze exteriorul și noi doi am spart ușa. L-am predat apoi către IPJ Brașov, la Târgul Secuiesc. Îmi amintesc și cazul Dan Paul Norocea, fiul preotului de la Broșteni, ucis de un tânăr. În 10 zile am dormit doar 20 de ore acasă. Eu personal am găsit sacul plin cu haine murdare de sânge în podul autorului. Tot eu am fost cel care am încărcat într-o căruță, după câteva zile de căutări în pădure, la Poiana Cristei, cei doi copii pe care i-am găsit decedați, îmbrățișați, dispăruți împreună cu mama lor”, afirmă polițistul.
În ședința comemorativă, cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2018, agent șef principal de poliție Cobzaru Claudius-Dorel din cadrul Serviciului Investigații Criminale, care a dat dovadă de profesionalism și dedicație pe toată durata misiunilor la care a participat, a fost recompensat cu ”felicitări scrise” de conducerea IPJ Vrancea.
bv esti un adevarat barbat!