Aproape zece mii de fermieri vrânceni sunt așteptați, în luna martie, să depună cererile unice de plată la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vrancea. Campania de depunere a cererilor va demara la 1 martie, iar ultima zi pentru depunerea cererilor este 15 mai. Cei de la APIA estimează că numărul de fermieri care vor depune cereri anul acesta va fi mai mic decât anul trecut, în special datorită comasării terenurilor, arendării lor, dar chiar și așa vor fi peste 20 mii de fermieri care vor veni la centrele APIA din Vrancea.
Modul în care se va derula campania de primire a cererilor a fost discutat, ieri, la întâlnirea organizată de Instituție Prefectulului cu primarii localităților vrâncene, la solicitarea filialei Vrancea a Asociației Comunelor din România. Reprezentantul APIA le-a spus primarilor că, la fel ca anul trecut, la sfârșitul fiecărei săptămâni, va fi trimisă o listă cu fermierii programați să depună cereri dar care nu s-au prezentat la data stabilită în invitație. Acești fermieri urmează să fie programați după data de 1 mai. Aceasta însă nu înseamnă că funcționarii APIA nu îi vor primi pe fermierii care nu vin în ziua în care au fost programați.
Reprezentanții APIA au arătat că se va lucra până când va fi preluat dosarul fiecărui fermieri care vine la centrele APIA. Dar, pentru a nu fi supraîncărcați iar oamenii să nu aștepte pe holurile instituție, fermierii ar trebui să se prezinte la data la care au fost programați și să aducă toate documentele de care este nevoie pentru întocmirea cererilor unice de plată. O altă problemă a fost cea a adeverințelor pe care trebuie să le prezinte fermierii, rugămintea celor de la APIA fiind ca acestea să conțină informații despre blocurile fizice unde sunt terenurilor, nu cu tarla și parcele, astfel încât suprafețele să poată fi identificate mai bine. Conform APIA, în luna martie sunt programați fermierii care lucrează cel mult zece hectare. Ulterior, după 25 martie, vor fi programați fermierii care cresc și animale, dar și marii fermieri, cei care lucrează cu suprafețe mai mari de 50 hectare.
APIA precizează că fermierii vor depune o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Cererile se vor depune la centrul județean APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul celor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. Nu primesc subvenție persoanele care au arendat sau care au dat în folosință terenurile, animalele arendate, concensionate, închiriate sau date în folosință. De asemenea, fermierii care beneficiază de rentă viageră pentru suprafeţele arendate/înstrăinate nu beneficiază de plata pentru terenul arendat/înstrăinat.
Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,03 hectare.
Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii trebuie să prezinte adeverinţa eliberată de către unităţile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol.
La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor.
Terenurile care nu fac parte din circuitul agricol pentru întregul an de cerere nu sunt eligibile la plată. „România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: -schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, – măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020),
– ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic”, arată APIA.